آسانسور خودروبر، طراحی، نصب و استاندارد

آسانسور خودروبر، از دسته تحولاتی می‌باشد که منجر به بهینه‌سازی فضای داخلی ساختمان‌ها، به ویژه ساختمان‌های پرتردد، شده است. با توجه به افزایش جمعیت شهرها و بالا رفتن میزان ساخت و ساز ساختمان‌ها، تعداد خودروها نیز روز به روز درحال افزایش است. از این رو، تامین فضای کافی برای پارک خودروها به یکی از دغدغه‌های مهم ساختمان‌ساز‌ها تبدیل شده است. مهندسین ساختمان‌سازی، با افزایش تعداد طبقات زیرین و اختصاص فضای بیشتر به خودروها، درصدد رفع مشکل کمبود فضای پارکینگ برای خودروها هستند؛ اما این روش، موجب اشغال فضای بیش از اندازه رمپ شده و راندمان طبقات زیرزمین را به شدت کاهش می‌دهد! از این رو، لزوم به استفاده از آسانسور خودروبر در چنین شرایطی، بیش از گذشته آشکار می‌شود. در این مطلب، قرار است تا به بررسی کلی آسانسور خودروبر، کاربرد جک بالابر خودرو و مزایا و معایب آن‌ها بپردازیم. با بازرگانی آسانسور کلمان همراه شوید تا به صورت جزئی، آسانسور خودروبر را مورد بررسی قرار دهیم.

کاربرد آسانسور خودروبر در چه حوزه‌ای است؟

امروزه، اکثر ساختمان‌ها در مساحتی با متراژ حدود 200 الی 500 متر ساخته می‌شوند. ایجاد یک پارکینگ در هر ساختمان به همراه سطح شیبدار یا رمپ، جزو ملزومات است و برای گردش و دسترسی خودروها به طبقات زیرین ساختمان، الزامی است؛ اما همانطور که در مقدمه نیز گفته شد، این مسئله باعث شده است تا راندمان بهره‌برداری از طبقات پارکینگ کاهش پیدا کند. از این رو، استفاده از آسانسور خودروبر پیشنهادی عالی برای این دسته از ساختمان‌ها است تا بتوانند از حداکثر فضای موجود، استفاده‌ای بهینه را داشته باشند.آسانسور خودروبر

علاوه بر اماکن مسکونی، استفاده از آسانسور خودروبر در ساختمان‌های اداری، تجاری و پارکینگ‌های عمومی نیز کاربرد دارد. از جک بالابر خودرو، با عنوان جک بالابر اتومبیل نیز یاد می‌شود. نوع ساختمان، ارتفاع ساختمان، محل قرارگیری آسانسور و مکانیسم چاه آسانسور جزو مهم‌ترین مواردی هستند که قبل از نصب و استفاده از آسانسورهای خودروبر باید به آن‌ها توجه داشت.

انواع سیستم محرکه آسانسور خودروبر

سیستم محرکه آسانسور خودروبر دارای انواع مختلف "هیدرولیکی" و "کششی" است. این دو سیستم محرکه، دارای ویژگی‌های فنی به خصوصی هستند که سبب می‌شود تا کاربرد آن‌ها نیز متفاوت باشد. در ادامه این بخش، به بررسی بیشتر هر یک از این سیستم‌های محرکه آسانسور خودروبر پرداخته‌ایم.

آسانسور خودروبر هیدرولیکی

در صورتی که سیستم محرکه آسانسور خودروبر از نوع هیدرولیکی باشد، فعالیت آن به صورت کششی و هیدرولیکی است. به صورت عمده در آسانسور هیدرولیکی، جک به طور مستقیم از زیر و یا کناره کابین آسانسور، قابل دسترسی است و به دو شکل یک طرفه و دو طرفه قابل اجرا خواهد بود. حداکثر ارتفاعی که آسانسور خودروبر می‌تواند یک اتومبیل را جابجا کند، 4 متر است؛ زیرا جک‌های هیدرولیکی دارای محدودیت هستند! به صورت کلی، سیستم‌های هیدرولیکی در آسانسورهای خودروبر نسبت به دیگر انواع آسانسور، بسیار پرکاربردتر هستند! همانطور که گفته شد، این نوع آسانسور دارای محدودیت است و از این رو، نمی‌تواند در ساختمان‌هایی با ارتفاع بیش از 3 طبقه، نصب شود. ویژگی‌های جک آسانسور هیدرولیکی، باعث شده‌اند تا قابلیت پوشش‌دهی طبقات بیشتری از ساختمان را نداشته باشد.آسانسور خودروبر

آسانسور خودروبر هیدرولیکی، از قطعات مختلفی همانند؛ موتور هیدرولیک، روغن هیدرولیک، جک‌های آسانسور، پیستون‌ها و پمپ هیدرولیک تشکیل شده است. شیوه عملکرد آسانسور خودروبر هیدرولیکی، به این صورت است که؛ زمانی که موتور هیدرولیک روشن می‌شود و آغاز به کار می‌کند، پمپ‌های هیدرولیک نیز به دنبال آن، فعال می‌شوند. پمپ‌ها، روغن را در مخزن آسانسور فشرده‌سازی می‌کنند. سپس، با انجام اینکار، نیروی زیادی تولید می‌گردد که نهایتا، پیستون‌ها و جک‌های آسانسور را به حرکت درمی‌آورد. همانطور که قبلا گفته شد، جک‌های هیدرولیکی در زیر یا کناره‌های کابین آسانسور قرار گرفته‌اند و در اثر کاهش یا افزایش فشار روغن هیدرولیکی، به حرکت درمی‌آیند. در نتیجه، کابین به سمت پایین یا بالا حرکت خواهد کرد.

آسانسور خودروبر کششی

کاربرد آسانسور خودروبر کششی در ارتفاعات بیشتر از 4 متر است. از این رو، اگر ساختمان مورد نظر شما، ارتفاعی بیش از 4 متر دارد؛ نمی‌توانید از آسانسور هیدرولیکی برای پوشش‌دهی آن استفاده کنید! بلکه بایستی آسانسور خودروبر از نوع کششی را نصب نمائید. ابعاد کابین آسانسور خودروبر کششی، شامل عرض 270 سانتی‌متر و عمق 5/5 متر است. طراحی کابین با ابعاد ذکر شده، پیاده شدن از کابین را برای رانندگان بسیار راحت‌تر خواهد کرد. از این رو، برای افزایش سهولت استفاده از آسانسور خودروبر کششی، بایستی حتما این استانداردها را رعایت نمود.

برخلاف آسانسور خودروبر هیدرولیکی، این نوع آسانسور از سیستم پمپ روغن و جک استفاده نمی‌کند؛ بلکه شامل اجزایی همانند؛ سیم بکسل، وزنه تعادل، گیربکس، فلکه کششی و الکتروموتور است! در صورتی که با سیستم عملکردی آسانسورهای کششی ساختمان‌ها آشنایی داشته باشید؛ می‌توانید به خوبی درک کنید که نیروی محرکه آسانسور خودروبر کششی از کجا تامین می‌شود. در ابتدا، قطعه الکتروموتور در آسانسور به حرکت درمی‌آید و فعال می‌شود.

سپس، این نیروی دورانی، به فلکه کششی آسانسور منتقل می‌گردد و سبب حرکت آن در مدار چرخشی می‌شود. در ادامه، فلکه گردشی آسانسور نیز، با این نوع حرکت خود، سیم بکسل‌های کابین را به حرکت درمی‌آورد. در نتیجه حرکت سیم بکسل‌های آسانسور، کابین در مدار عمودی خود به سمت بالا یا پایین حرکت خواهد کرد. به یاد داشته باشید که؛ برای ساختمان‌های با ارتفاع بیش از 3 یا 4 طبقه، بایستی حتما از سیستم آسانسور خودروبر کششی استفاده نمود تا ایمنی افراد و ساختمان، تضمین شود.

نحوه عملکرد آسانسور خودروبر

جک بالابر اتومبیل یا آسانسور خودروبر، نوعی لیفتراک منحصر به فرد است که باعث حرکت ماشین در طول ارتفاع سازه و به سمت بالا می‌شود. دقت در طراحی این لیفتراک‌ها بسیار مهندسی شده و بالا است. همچنین، برخورداری از مقاومت کافی نیز، جزو مهم‌ترین خصوصیات این نوع از آسانسور محسوب می‌شود. هدف از طراحی آسانسور خودروبر، جا به جایی اتومبیل از طبقه‌ای به طبقه دیگر است. در این نوع از آسانسور، امکان ورود و خروج ماشین به راحتی فراهم شده است و تمام ویژگی‌ها و قطعات آسانسور معمولی را نیز دارا می‌باشد. جک بالابر خودرو، معمولا به روش‌های زیر طراحی و نصب می‌شود:

  • قیچی
  • مستقیم مرکزی
  • دوبل بغل
  • لیفتراکی

استانداردهای ابعاد جک بالابر خودرو

ظرفیت آسانسور خودروبر، معمولا بین 5/2 تا 7 تن است و در ابعاد 5/2 تا 3 متر در 5/4 تا 6 متر ساخته می‌شود. با وجود اینکه، ارتفاع استفاده از جک بالابر خودرو محدودیتی ندارد؛ اما همانطور که اشاره شد، پیشنهاد می‌شود تا ارتفاع سه طبقه از آسانسور هیدرولیک استفاده گردد. برای ارتفاعات بالاتر، استفاده از آسانسور کششی یا آسانسور گیرلس 2 به 1 و یا سیستم 4 به 1 پیشنهاد می‌شود. ارتفاع لازم برای آسانسورهای هیدرولیک از اولین توقف تا زیر سقف حدودا 30/3 در نظر گرفته می‌شود.

همچنین برای موتور آسانسور، اتاقکی در ابعاد حداقلی  5/3 * 8/1 سانتیمتر کنار داکت آسانسور با نور و تهویه مناسب قرار داده می‌شود. پیشنهاد می‌شود که؛ از آسانسورهای هیدرولیک یا کششی برای طول حرکت کم، حدود پایین‌تر از 6 متر، استفاده شود و برای طول حرکت متوسط و زیاد، اقدام به نصب آسانسورهای کششی گردد. هنگام طراحی ساختمان، در نظر گرفتن فضای لازم برای موارد زیر، ضروری خواهد بود:

  1. موتورخانه آسانسور در کنار چاه آسانسور
  2. فضای مورد نیاز برای چال pit آسانسور
  3. ارتفاع لازم برای بالاسری overhead

چنانچه فضای کافی در اختیار دارید؛ بهتر است طراحی کابین آسانسور به گونه‌ای باشد که عرض چاه حدودا 2700 میلیمتر تامین شود. این موضوع باعث می‌شود تا در مواقع اضطراری فضای لازم برای خروج راننده فراهم گردد. موتورخانه این آسانسور، در اکثر موارد کنار چاه آسانسور قرار می‌گیرد و با توجه به نوع سیستم آن، امکان ایجاد فاصله‌ای 12 متری تا چاه آسانسور وجود خواهد داشت. ابعاد موتورخانه نیز بایستی تقریبا 5/2 * 5/2 در نظر گرفته شود و ارتفاع آن نیز، حداقل 2 متر باشد.

14 نکته مهم درباره آسانسور خودروبر

تا این بخش از مقاله، به صورت کلی شیوه عملکرد، تجهیزات و انواع آسانسور خودروبر را مورد بررسی قرار دادیم. در این قسمت، قرار است تا 14 نکته بسیار مهم را در رابطه با آسانسور ماشین یا آسانسور خودرو، ذکر کنیم که مطالعه آن‌ها به شما کمک می‌کند تا درک بهتری از این نوع آسانسور پیدا کنید:

  1. برق مصرفی آسانسور ماشین، برق سه فاز است.
  2. آسانسور خودروبر تمامی قطعات و تجهیزات آسانسورهای معمولی دیگر را دارا می‌باشد و تمامی ملزومات از جمله چاهک آسانسور را باید داشته باشد.
  3. استاندارد حرکتی سرعت این نوع از آسانسورها بین 0.2 الی 0.6 m/s است.
  4. قابلیت استفاده از جک بالابر خودرو در پارکینگ‌ها، انبارها و تعمیرگاه‌ها به جای رمپ وجود دارد.
  5. امکان استفاده از جک بالابر خودرو با کابین و بدون کابین فراهم است.
  6. آسانسور خودروبر جزو بزرگ‌ترین آسانسورها محسوب می‌شود.
  7. طراحی بسیار قوی و در عین حال ساده‌ای دارد.
  8. آسانسور ماشین، تحمل مکانیکی بسیار بالایی در برابر ضربه‌های ماشین دارد.
  9. ظرفیت آسانسور خودروبر، حداقل 2500 کیلوگرم است.
  10. جک‌های بالابر هیدرولیکی حدود 12 درصد کمتر از آسانسورهای کششی نیاز به فضا دارند.
  11. در آسانسور خودروبر با جک مستقیم، طول چاله جک به اندازه سیکل حرکت است.
  12. جک بالابر کششی برای استفاده در ارتفاعات زیاد مناسب است.
  13. سیم بکسل فولادی و نیروی چرخشی بالای چاه آسانسور، باعث حرکت کابین در آسانسورهای کششی می‌شود.
  14. برای تخلیه اتومبیل‌ها در شرایط اضطراری و قطع برق، شیر تخلیه اضطراری قرار داده شده است.

مزایای جک بالابر خودرو چه هستند؟

تمامی آسانسورها، با توجه به ویژگی‌ها و کاربردهای متنوعی که دارند، از برخی مزایا نیز برخوردار هستند! آسانسور خودروبر نیز از این قائده مستثنی نیست و دارای برخی مزایایی است که شامل موارد زیر می‌شوند:

  • صرفه‌جویی در فضای ساختمان و پارکینگ
  • دارای ترمز ایمنی خودکار و جلوگیری از سقوط احتمالی
  • صرفه‌جویی در مصرف انرژی
  • دارای صدای کم و ضریب ایمنی زیاد
  • برخوردار بودن از حرکتی آرام، نرم و روان

لازم است توجه داشته باشید که؛ امکان نصب آسانسور خودرو، به دو صورت "جک مستقیم" و "جک غیرمستقیم" وجود دارد. در روش جک مستقیم(Direct) چاهی با عمقی برابر با ارتفاع حرکت جک حفر می‌شود و جک از زیر به کابین وصل می‌شود. در حالت دوم، دو عدد جک از کناره کابین توسط دستگاهی با نام "کارسلینگ" ارتباط برقرار می‌کنند و به کابین متصل می‌شوند.

سرویس و نگهداری آسانسور خودروبر

سرویس و بررسی قطعات آسانسور خودروبر، می‌بایست توسط یک کارشناس به صورت ماهیانه انجام گیرد. این کار علاوه بر حفظ ایمنی مسافرین و ماشین‌ها، باعث جلوگیری از وارد شدن خسارات شدید شده و مانع از تعویض قطعات آسانسور می‌گردد و همچنین، کاهش هزینه‌ها را نیز به دنبال دارد! در اکثر موارد عدم تعویض به موقع روغن آسانسور و یا تعمیر نکردن قطعات خراب، باعث ایجاد مشکلات جبران ناپذیر می‌گردد. چنانچه آسانسور ترافیک بالایی دارد، توصیه می‌شود دفعات سرویس، تعمیر و بررسی را بیشتر از ماهی یک بار قرار دهید تا به این ترتیب از وقوع خسارات مالی و جانی، جلوگیری کنید.

بررسی و تعمیر دقیق همه آسانسور‌ها دارای اهمیت بسیار زیادی است؛ اما آسانسور خودروبر از حساسیت بسیار بیشتری برخوردار است! به همین علت شما باید هنگام خرید قطعات آسانسور از کوچکترین قطعه تا بزرگ‌ترین آن، دقت و حساسیت کافی را به خرج دهید. همچنین خدمات پشتیبانی و نگهداری از آسانسور نیز اهمیت ویژه‌ای دارد. بازرگانی آسانسور کلمان، ارائه‌دهنده بهترین انواع تجهیزات آسانسور‌ها و قطعات آن‌ها است که در خدمت شما عزیزان می‌باشد.

هزینه نصب و اجرای آسانسور خودروبر

قیمت آسانسور ماشین پارکینگ چقدر است؟ تفاوت قیمت خرید و نصب آسانسور خودروبر، می‌تواند با توجه به عناصر و المان‌های متفاوتی، متغیر باشد و این امر نیز، دلایل گوناگونی دارد. یکی از این دلایل نوسانات ارزی در کشور است و البته تاثیر ارز به خصوص دلار در صنعت آسانسور و فولاد، مسبب این اختلاف قیمت‌ها است. همانطور که می‌دانید، طراحی و ساخت یک پارکینگ مجهز به مکانیزم آسانسور خودروبر، نیازمند استفاده زیاد از متریال فولاد خواهد بود، بنابراین قیمت‌ها به صورت روزانه تغییر می‌یابند.

در نهایت، بهترین راهکار برای اطلاع‌یابی از قیمت خرید قطعات آسانسور خودروبر، این است که به صورت مستقیم با شرکت مورد نظر خود در تماس باشید. به صورت کلی، راه‌اندازی یک آسانسور خودروبر نیازمند آن است که هزینه‌های زیر را مد نظر داشته باشید:

  • هزینه نصب و اجرای ریل آسانسور و درب آسانسور
  • هزینه ساخت چاهک آسانسور
  • هزینه‌های الکتریکال
  • هزینه‌های مربوطه اخذ بیمه و گواهی استاندارد آسانسور

جمع‌بندی مقاله آسانسور خودروبر

آسانسور خودروبر، یکی از انواع مختلف آسانسور است که می‌تواند در ساختمان‌های مسکونی، گاراژها، تعمیرگاه‌ها و نمایشگاه‌های اتومبیل استفاده شود. این نوع آسانسور جهت جا به جایی عمودی و گاها افقی اتومبیل‌ها در فضای داخل یا خارج از ساختمان استفاده می‌شود. آسانسور خودروبر در دو نوع سیستم محرکه هیدرولیکی و کششی ساخته می‌شود و ظرفیتی حدود 2 الی 20 تن دارد. نوع آسانسوری که بکار برده می‌شود، باید با توجه به تعداد طبقات ساختمان در نظر گرفته شود. در صورتی که ساختمان از 2 تا 3 طبقه ارتفاع دارد، باید از نوع هیدرولیکی و در صورتی که از 3 طبقه بیشتر است، باید از نوع کششی این آسانسور استفاده شود.

مقالات مرتبط
    • کلمان

دیدگاه شما

ارسال دیدگاه

واتساپ
واتساپ
پاسخگوی سوالات شما هستیم