ضربه گیر یا بافر آسانسور

بافر یا ضربه‌گیر آسانسور(Elevator buffer) یکی از اجزای ایمنی سیستم آسانسور و بخشی از سیستم ترمز آسانسور محسوب می‌شود. بافر آسانسور در انتهای چاه آسانسور یعنی در چاهک و در مرکز ثقل و پایین کابین و وزنه تعادل نصب می‌شود. در زمانی که در عملکرد تمامی اجزای و قطعات ایمنی آسانسور  درگیر اختلال شوند، ضربه گیر آسانسور وارد عمل می‌شود.

در گذشته بافرهای فنری لول یا تخت مورد استفاده قرار می‌گرفتند. بطور کلی وظیفه‌ی بافر آسانسور جلوگیری از برخورد شدید کابین یا وزنه تعادل در حال سقوط می‌باشد. بافر‌ها انواع مختلفی دارند و که با توجه آسانسور‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند. به برای آشنایی با انواع بافر و نحوه‌ی عملکرد هر کدام، با شرکت آسانسور کلمان همراه باشید.

عملکرد بافر آسانسور چیست؟

بافر آسانسور را می‌توان آخرین سیستم ایمنی آسانسور در هنگام سقوط آسانسور یا افزایش سرعت نامی آسانسور در نظر گرفت. هنگام پایین آمدن آسانسور زمانی که سرعت آسانسور در حدود 15 درصد بیشتر از سرعت نامی باشد و هیچکدام از قطعات ایمنی آسانسور فعال نشود، بافر شروع به فعالیت می‌کند و از شدت ضربه به کابین جلوگیری می‌کند. بافر آسانسور بر روی بتنی ته چاهک آسانسور نصب می‌شود. به قسمتی بتنی که بافر روی آن قرار می‌گیرد سکوی کف چاه می‌گویند.

سکو‌های ضربه‌گیر باید طبق استاندارد آسانسور نصب شوند تا از مقاومت و ایستایی مطلوب برخوردار شوند. بافرهای آسانسور در راستای مرکز ثقل کادر وزنه تعادل آسانسور و کابین آسانسور نصب می‌شوند. حداقل ارتفاع سکوی ضربه‌گیر باید 50 سانتی‌متر باشد و دلیل این امر بوجود آمدن جان پناه برای تعمیرکاران آسانسور است. بافر بیشترین اثرگذاری را در زمان حضور تعمیرکاران یا سرویس‌کاران آسانسور در ته چاهک دارد.

در صورتی که درباره تفاوت چاهک آسانسور با چاه آسانسور چیست اطلاعات کافی ندارید، توضیحات کلمان را در مقاله چاهک آسانسور دنبال کنید.

انواع بافر آسانسور

 بافر انواع مختلف پلاستیکی، هیدرولیکی و فنری دارد که انرژی وارد شده به خود را ذخیره یا دفع می‌کند و از شدت آسیب‌های ناشی از حادثه‌های غیر مترقبه آسانسور جلوگیری می‌کند. به طور کلی بافرها به دو نوع جذب کننده‌ی انرژی و مستهلک‌کننده‌ی انرژی تقسیم‌بندی می‌شوند که بررسی آنها خواهیم پرداخت.

بافر جذب کننده انرژی(AT)

در این نوع ضربه گیر آسانسور، از فنر یا لاستیک فشرده شده برای جذب انرژی استفاده می‌شود. کاربرد ضربه گیر جذب‌کننده‌ی انرژی(Accumulation Type) برای سرعت‌های تا یک متر بر ثانیه است. بافرهای جذب‌کننده‌ی انرژی به دو نوع ضربه‌گیر فنری و ضربه‌گیر پلی اورتان طبقه بندی می‌شوند.

بافر ضربه گیر فنری

این نوع ضربه گیر از قدیمی ترین نوع بافر آسانسور است. ساختمان بافرهای فنری از یک فنر مارپیچ با مقطع دایره‌ای تشکیل شده است. دو نوع فنری که در این نوع بافرها استفاده می‌شوند فنر لول و فنر تخت هستند. در حال حاضر کاربرد این نوع از بافرها در سیستم آسانسور بسیار کم است.

بافر پلی اورتان

از این نوع بافر اسانسور برای آسانسورهایی با سرعت نامی پایین استفاده می‌شود. ماده‌ی پلی اورتان از واکنش شیمایی پلی‌یول و ایزوسیانات تشکیل می‌شود. پلی اورتان به دو نوع فوم‌های نرم و محکم تقسیم می‌شود و در صنعت آسانسور جایگاه و کاربرد بسیار خوبی دارد. فوم‌های محکم و سخت پلی اورتان از نظر حرارتی نیز عایق بسیار خوبی هستند.

بافر مستهلک کننده انرژی(DT)

کاربرد این بافر برای سرعت‌های بیشتر از یک متر بر ثانیه است. این بافرها از نوع هیدرولیکی می‌باشند. یکی از قابلیت‌های ضربه گیر مستهلک‌کننده‌ی انرژی کنترل سرعت از طریق تابلو فرمان آسانسور می‌باشد. در این نوع بافرها عملیات ترمز بوسیله‌ی سیالات انجام می‌شود. نوع این سیال نیز در بیشتر موارد روغنی مخصوص می‌باشد. کارکرد این نوع بافرها به این صورت است که انرژی جنبشی کابین آسانسور و وزنه تعادل را به وسیله‌ی روغن داخلی به انرژی حرارتی تبدیل می‌کند.

بر خلاف ضربه گیرهای فنری که انرژی و نیروی وارده از سمت کابین را به خود کابین برمی‌گرداند، در بافر هیدرولیکی نیروی وارده توسط روغن جذب می‌شود و باعث منقبض شدن روغن می شود. پایه و اساس انبساط و انقباط این نوع بافر آسانسور شبیه به سیستم آسانسور هیدرولیک است.

به دنبال شناخت قطعات و تجهیزات آسانسور هستید؟ کلمان قبلا به سوال شما پاسخ داده است.


نکاتی ایمنی در مورد بافرهای آسانسور 

  • ضربه گیر آسانسور در پایین‌ترین قسمت چاه آسانسور در راستای حرکت کابین و وزنه تعادل نصب می شود.

  • بافر آسانسور متصل به کابین، به انتهای کابین فیکس می‌شود.

  • در صورت لزوم می‌توان از سکوی ضربه‌گیر پرتابل به جای سکوی بتونی استفاده نمود.

  • ضربه‌گیر فنری - لاستیکی برای سرعت‌های کمتر از یک متر بر ثانیه کاربرد دارند.

  • بافرهای فنری - لاستیکی که دارای حرکت برگشتی تدریجی می‌باشند برای سرعت کمتر از 1.6 متر بر ثانیه استفاده می‌شوند.

  • ضربه‌گیرهای هیدرولیکی برای سرعت‌های بالای 1.6 متر بر ثانیه نصب ‌می‌شوند.

تحقیقات به عمل آمده نشان می‌دهد که ضربه گیرهای آسانسور در برابر سقوط آزاد کابین یا وزنه تعادل از ارتفاع بالا و همچنین ضربات سنگین کارایی خوبی ندارند. بنابراین استفاده از بافرهایی که از نظر مواد سازنده دارای کیفیت و مرغوبیت بالا است باعث ارتقای ایمنی آسانسور می شود. همچنین تضمین‌کننده مطمئن‌تری برای‌ جان مسافران، سرویس‌کاران و تعمیرکاران آسانسور خواهد بود. برای خرید قطعات آسانسور می‌توانید همین حالا با گروه پشتیبانی کلمان تماس بگیرید.

به یاد داشته باشید جان انسان با ارزش‌تر از آن است که به دنبال قطعات و تجهیزات ارزان قیمت آسانسور اما بی کیفیت و نامطمئن باشید.

مقالات مرتبط
    • کلمان

دیدگاه شما

ارسال دیدگاه

واتساپ
واتساپ
پاسخگوی سوالات شما هستیم