ظرفیت کابین آسانسور و نحوه ی محاسبه آن

رعایت نکات و استانداردها همچون تعیین ظرفیت کابین آسانسور هنگام طراحی آسانسور باعث می شود تا آسانسور به بهترین حالت طراحی شود و رضایت کاربران را به همراه داشته باشد. می توان گفت مهمترین بخش از طراحی آسانسور، ظرفیت کابین آسانسور است. با تعیین ظرفیت کابین آسانسور می توان قدرت و سرعت آسانسور و نیز تعداد مسافرین قابل حمل را پیش بینی کرد. تعیین ظرفیت کابین آسانسور اغلب در مراکز تجاری و درمانی و ساختمان های بزرگ که تعداد تردد و دفعات استفاده از آسانسور افزایش می یابد، اهمیت بالاتری دارد. چرا که در این محیط ها درخواست برای انتقال تعداد افراد بیشتر در یک سفر، زیادتر می‌باشد. در این مقاله کلمان قصد دارد با نگاهی کلی به جدول ظرفیت کابین آسانسور، مراحل و نکات مربوط به نحوه تعیین ظرفیت کابین را بررسی کند.

ظرفیت کابین آسانسور چیست؟

همانطور که می‌دانید هر آسانسوری دارای ظرفیت مشخصی است که وارد شدن وزنی بیش از ظرفیت مجاز به آسانسور جایز نیست. آسانسور دارای سنسورهایی است که وزن آسانسور را حساب می‌کند و در صورتی که وزن آسانسور از حد مجاز بیشتر شده باشد، آسانسور حرکت نخواهد کرد. ظرفیت آسانسور به ابعاد آسانسور نیز برمی‌گردد، هر چه ابعاد کابین آسانسور بیشتر باشد، آسانسور ظرفیت بیشتری نیز دارد. به طور کلی از روی ابعاد آسانسور می‌توان تشخیص داد که آسانسور تا چه مقدار وزن را می‌تواند حمل و تحمل کند. ظرفیت کابین اسانسور به حداکثر ظرفیتی گفته می‌شود که آسانسور می‌تواند حمل کند. ظرفیت کابین معمولاً با عدد(وزن به کیلوگرم) یا به صورت تعداد نفرات در اتاقک آسانسور نشان داده می‌شود. ظرفیت نشان داده شده بینانگر این است که آسانسور نمی‌توان بیش از حد اعلام شده مسافر و یا بار جابه‌جا نماید. 

ظرفیت کابین آسانسور با توجه به موارد همچون تحمل سقف، کف، وزن مجاز بار، ابعاد آسانسور، و محدودیت‌های ایمنی تعیین می‌شود. به عنوان مثال زمانی که ظرفیت آسانسور «8 نفر» و یا «600 کیلو گرم» است این بدان معناست که آسانسور می‌تواند 600 کیلوگرم بار و یا 8 نفر را به سایر طبقات جابه‌جا کند. رعایت ظرفیت مجاز آسانسور اهمیت زیادی دارد؛ چرا که ممکن است آسانسور دارای سنسور محاسبه وزن نباشد. زمانی که این سنسور در آساسنور به کار رفته نشود، اسانسور به سمت طبقه مورد نظر شما منتقل می‌شود، اما ممکن است که اسانسور بین راه گیر کند و یا آسانسور سقوط کند. حمل بار بیش از اندازه با آسانسور به سایر قطعات آسانسور ضربه می‌زند وباعث خراب شدن هر چه سریع‌تر آن‌ها می‌شود. از این رو رعایت ظرفیت مجاز آسانسور اهمیت زیادی دارد.

عوامل موثر در ظرفیت کابین آسانسور

مساحت کابین آسانسور، بر مقدار ظرفیت آن اثرگذار است. بر همین اساس باید گفت که طراحی آسانسور بر اساس طراحی ظرفیت کابین آسانسور صورت می گیرد. در واقع طراح میبایست از حداکثر فضای چاه آسانسور برای طراحی بزرگترین کابینی که می توان بر اساس محاسبات آنالیز ترافیک آسانسور انجام داد، استفاده نماید. این نکته را در نظر داشته باشید که کلیه قطعات آسانسور بر اساس ظرفیت کابین انتخاب و نصب می‌شود. 

یکی از قطعات اصلی موتور آسانسور است. پس چنانچه مساحت کابین بزرگتر از مساحت استاندارد شود، لذا می‌بایست موتور آسانسور بر اساس ظرفیت کابین آسانسور انتخاب و نصب گردد. به عنوان مثال اگر در ساخت انواع کابین آسانسور اشتباهی رخ دهد و اندازه ها تغییر کند و از مقدار مجاز تجاوز کند، موتور و سایر قطعات نیز تغییر خواهند کرد.

تعیین ظرفیت کابین آسانسور هنگام طراحی

همان گونه که در بالا اشاره شد انتخاب تعداد و همچنین ظرفیت کابین آسانسور یک ساختمان یکی از اصلی ترین تصمیمات ساخت و ساز ساختمان است. هرگونه اشتباه ممکن است موجب نارضایتی مسافرین شود و همچنین فضای مفید ساختمان هدر رود. یا ممکن است زمان انتظار طولانی شود که همه این موارد موجب زیان اقتصادی خواهد شد. لذا طراح آسانسور وظیفه اصلی در تعیین ظرفیت آسانسور را بر عهده دارد تا محاسبات ترافیک به درستی انجام شده و رضایت حاصل گردد. باید بدانیم ابعاد استاندارد کابین به میزان رفت و آمد و محل نصب آسانسور بستگی دارد و جهت جلوگیری از بار اضافه و فراتر از ظرفیت کابین آسانسور، می‌بایست مساحت کابین محدود گردد. از این رو توجه به ابعاد داده شده برای چاه و چاهک آسانسور، حداقل و حداکثر مساحت مجاز داخل کابین الزامی است.

مفاهیم کلی در مورد ظرفیت کابین

می‌توان نکات بالا را به صورت دو قسمت تفکیک کرد:

بخش اول: در نظر گرفتن حداقل فضای مورد نیاز برای انتخاب ظرفیت کابین آسانسور، سرعت و تعداد آسانسور مسکونی یا آسانسور بیمارستانی و غیره. این مقادیر بر اساس نمودارها و استانداردهای معتبر توسط شرکت های متخصص انجام می‌شود.

بخش دوم: اندازه چاه، کابین و موتورخانه آسانسور با توجه به ظرفیت کابین برای اماکن مسکونی، بیمارستانی و آسانسورهای خودروبر. در این بخش نیز استناد بر استانداردهای معتبر امری ضروری است.

بنابراین مفاهیم زیر برای بررسی کلی توضیح داده شده است:

  • پایین ترین طبقه به عنوان طبقه اصلی شناخته می شود. معمولا سطحی است که افراد پیاده از سطح خیابان به آن دسترسی دارند.
  • به مدت زمانی که بین دو حرکت متوالی کابین آسانسور در طبقه اصلی طی می‌شود، زمان انتظار در طبقه اصلی گفته می‌شود.
  • ظرفیت جابجایی، به درصدی از جمعیت ساختمان که آسانسور در مدت زمان مشخصی جابجا میکند گفته می‌شود.
  • زمان تئوری نیز از تقسیم زمان سفر بر زمان سرعت به دست می‌آید و مدت زمانی است که کابین آسانسور، بین دورترین طبقات از هم در حال حرکت است.

در جدول ظرفیت آسانسور زیر اطلاعات کلی بر اساس حداقل مساحت و ظرفیت کابین آسانسور بر اساس تعداد نفرات بیان شده است:

عوامل تعیین کننده ظرفیت کابین آسانسور

با توجه به قیمت آسانسور کم توجهی نسبت به مقادیر مربوط به ظرفیت کابین آسانسور مندرج در جدول ظرفیت آسانسور  فوق باعث بروز مشکلاتی نظیر اضافه کاری و هزینه‌های مضاعف و یا تخریب برخی از قسمت های چاه آسانسور و سایر مشکلات همچون خرابی موتور آسانسور، لرزش کابین آسانسور،خرابی درب آسانسور و... خواهد شد.

بر اساس جدول ظرفیت کابین آسانسور زیر حداقل سرعت آسانسورهای مسافربر بر اساس ارتفاع ساختمان از کف پایین ترین تا کف بالاترین طبقه بیان شده است:


۸ طبقه یا تا ۲۳ متر طول مسیر حرکت
حداقل سرعت ۰.۶۳ متر بر ثانیه
۹ طبقه تا ۱۲ طبقه یا تا ۳۶.۵ متر طول مسیر حرکت
حداقل سرعت ۱ متر بر ثانیه
از ۱۳ تا ۲۰ طبقه یا تا ۶۳ متر طول مسیر حرکت
حداقل سرعت ۱.۶ متر بر ثانیه
از ۲۱ تا ۲۵ طبقه یا تا ۸۰ متر طول مسیر حرکت
حداقل سرعت ۲ متر بر ثانیه
از ۲۶ تا ۳۰ طبقه یا تا ۹۵ متر طول مسیر حرکت
حداقل سرعت ۲.۵ متر بر ثانیه

تعیین ظرفیت کابین آسانسور در گذشته و امروز

در گذشته خریداران آسانسور بر اساس نیاز ساختمان، نوع مناسب و ظرفیت کابین آسانسور را انتخاب می کردند. بنابراین هنگام ساخت ساختمان ملزم بودند چاه آسانسور را بر اساس نقشه ای که دفتر فنی شرکت آسانسور در اختیارشان قرار می داد، آماده کنند. در حقیقت چاه آسانسور با توجه به ابعاد و مشخصات آسانسور شرکت فروشنده، طراحی و ساخته می شد. از این رو مشکلاتی که موجب تخریب یا تغییرات باشد وجود نداشت. همچنین با توجه به این که نقشه بتون ریزی و قالب گذاری سقف چاه و آهن کشی آسانسور از ابتدا در اختیار خریدار آسانسور قرار می گرفت، کلیه امور آرماتوربندی، قالب گذاری و بتون ریزی سقف چاه آسانسور بر اساس نقشه انجام می‌شد.

اما امروزه اگر چه مهندسین معمار بر اساس استانداردهای آسانسور، محل و ابعاد چاه های آسانسور را انتخاب می‌کنند اما با توجه به افزایش نرخ زمین، برخی از مالکین و سازندگان ساختمان جهت استفاده از بیشترین فضا، اقدام به کاهش فضای مربوط به آسانسور می‌کنند. این موضوع برای فروشندگان و به خصوص نصابان آسانسور مشکلاتی را به همراه دارد. تولیدکنندگان آسانسور ناگزیر هستند خود را با شرایط وفق داده و بر اساس ابعادِ و ظرفیت کابین آسانسور درخواستی و شرایط خاص، اقدام به طراحی و تولید قسمت های مختلف آسانسور نمایند که با توجه به تغییرات زیاد، احتمال وقوع مشکلاتی در زمان نصب و مونتاژ قطعاتی همچون درب آسانسور، ریل راهنمای آسانسور، براکت آسانسور، وزنه تعادل آسانسور و... وجود خواهد داشت که موجب کاهش سرعت و یا توقف کامل کار می‌شود.

تغییر ظرفیت آسانسور

ظرفیت اسانسور قابل تغییر است؛ اما باید توجه داشت که انجام آن یک پروسه زمان‌بر و هزینه‌بر است. تغییر ظرفیت کابین آسانسور بایستی زیر نظر افراد متخصص انجام شود؛ چرا که باید ساختار و مکانیزم آسانسور تغییر پیدا کند. عموماً برای تغییر ظرفیت آسانسور، ابعاد اتاق آسانسور و ارتفاع آسانسور اهمیت زیادی دارد. برای تغییر ظرفیت معمولاً به یک کابین آسانسور جدیدتر نیاز است و همچنین نیاز به وزنه تعادل سنگین‌تری خواهد بود. در صورتی که قصد تغییر ظرفیت آسانسور را داشتید به این موضوع توجه کنید که باید قطعات بسیاری را در آسانسور تعویض نمایید. از این رو هزینه تغییر ظرفیت اسانسور کمی زیاد است.

نکات نهایی برای تعیین ظرفیت آسانسور

تعیین ظرفیت کابین آسانسور و پاسخ به این سوال که کابین باید دارای چه طول و عرضی باشد با توجه به شرایط و ابعاد چاه آسانسور متفاوت است. همچنین می‌بایست فضا و ابعاد مورد نیاز بازشو درب های آسانسور، با توجه به ابعاد چاه رعایت شود. لذا پیشنهاد می‌شود قبل از هر اقدام با مهندسین مشورت شده تا بهترین طراحی انجام گیرد و از جدول ظرفیت کابین آسانسور  استفاده کنید و سپس اقدام به نصب شود تا از اشتباهات احتمالی و خسارت های مالی جلوگیری شود. برای دریافت مشاوره رایگان جهت طراحی، نصب و یا خرید قطعات آسانسور، می‌توانید از راه‌های ارتباطی با گروه بازرگانی کلمان جهت بررسی لیست قیمت کابین آسانسور و خرید کابین با تیم پشتیبانی و فنی کلمان در ارتباط باشید.

مقالات پیشنهادی کلمان:

جمع بندی

آسانسورهایی که در ساختمان‌های امروزی مورد استفاده قرار می‌گیرند، هر کدام دارای ظرفیت مشخصی هستند. عموماً تعیین ظرفیت کابین آسانسور بر اساس ارتفاع آسانسور و ابعاد کابین آسانسور صورت می‌گیرد و هر چه ابعاد آسانسور بیشتر باشد ظرفیت آن نیز بیشتر است. ظرفیت آسانسور به تعداد طبقات ساختمان نیز بستگی دارد و برای ساختمان‌هایی که تعداد طبقات در آن بسیار زیاد است، معمولاً ظرفیت کابین آسانسور زیاد است. امکان تغییر ظرفیت اتاقک آسانسور وجود دارد؛ اما بهتر است که این فرایند زیر نظر اشخاص متخصص انجام شود. ما در این مقاله سعی بر این داشتیم شما را با ابعاد آسانسور و همچنین ظرفیت اتاق آسانسور آشنا کنیم تا اطلاعات بیشتری در صنعت آسانسور داشته باشید.

سوالات متداول

ظرفیت اتاق آسانسور چیست؟

به میزان بار یا افرادی که یک آسانسور می‌توان حمل کند، ظرفیت آسانسور می‌گونید که معمولاً به صورت تعداد یا وزن در کابین نمایش داده می‌شود.

نحوه محاسبه ظرفیت آسانسور به چه صورت است؟

ابعاد کابین آسانسور، ارتفاع سقف آسانسور، تعداد و اندازه افراد، وزن بار و سایر محدودیت‌های ایمنی آسانسور بستگی دارد. 

دلیل اهمیت داشتن ظرفیت آسانسور چیست؟

ظرفیت آسانسور تعیین کننده مقدار باری است که آسانسور توانایی حمل آن را دارد. نباید یش از حد اعلام شده بار وارد کابین آسانسور شود و رعایت ظرفیت آسانسور ضامن حمل و نقل ایمن آسانسور است. 

ظرفیت کابین قابل تغییر است؟

بله، ظرفیت کابین آسانسور قابلیت تغییر پیدا کردن را دارد. تغییراتی همچون تغییر طراحی و ابعاد آسانسور موجب می‌شود که ظرفیت کابین آسانسور تغییر کند. تغییر دادن ظرفیت آسانسور به صورت آنی نیست و نیازمند تغییراتی در مکانیزم و ساختار اسانسور است. بهتر است تغییر ابعاد اسانسور توسط شخصی ماهر و متخصص انجام شود.

مقالات مرتبط
    • کلمان

دیدگاه شما

ارسال دیدگاه

واتساپ
واتساپ
پاسخگوی سوالات شما هستیم