روغندان آسانسور چیست؟

یکی از مهمترین عواملی که بر کارکرد بهتر آسانسورها تاثیرگذار است، روغن کاری آن است. از این رو کاهش خوردگی و سایش قطعات آسانسور و نیز میزان کارکرد آن رابطه مستقیمی با روانکارها دارد. یکی از وسایل جانبی و پرکاربرد و ضروری آسانسور، روغندان آسانسور است که بر روی کابین نصب می شود. در واقع نمدهای روی روغندان آسانسور با حرکت روی ریل‌های راهنما، باعث چرب شدن آنها شده و این موضوع باعث کاهش استهلاک و روان شدن حرکت کابین می‌گردد. لازم به ذکر است یک سر نوارهای نمدی، داخل روغن و سر دیگر آن بر روی لبه روغندان آسانسور، یعنی مکانی که با ریل در تماس است، قرار گرفته است.

این نمدها، روغن را به خود جذب می‌کنند و با حرکت کابین آسانسور، ریل‌ها روغن کاری می‌شوند. از این رو روغن دان ریل آسانسور یکی از ضروریات می‌باشد. لذا سرویس‌کار، هنگام سرویس، روغندان آسانسور را بازدید و درصورت نیاز آن را شارژ می‌کند. در ادامه قصد داریم به نکات مهم در مورد استفاده از روغندان اسانسور همچون معرفی انواع آن، محل نصب و نحوه ی شارژ آن بپردازیم.

نحوه شارژ روغندان آسانسور

سرویس دوره ای آسانسور، اغلب هر 20 یا 30 روز یکبار انجام میشود. جهت شارژ کردن روغن روغندان، ابتدا درپوش بالای آن را باز کرده و روغن مخصوص آسانسور را در محل روغندان آسانسور میریزیم. توجه و دقت داشته باشید که روغندان پر و لبریز نباشد. پیشنهاد میشود که سرویسکاران عزیز هرگز از گریس یا روغن سوخته برای روغن کاری ریل آسانسور استفاده نکنند. زیرا تجربه نشان داده است نیاز به شستشو و تمیزکاری ریل ها خواهد بود که زمان زیادی برای این کار صرف میشود. پیشنهاد میکنیم از روغن 10 برای این کار استفاده گردد. روغندان شاید وسیله ای کوچک یا ساده ای به نظر برسد، اما نقشی بسزا و پررنگ در کارکرد آسانسور کششی دارد.

مکان نصب روغندان آسانسور

این قطعه کوچک، بالای کابین آسانسور به گونه ای نصب میشود که شکاف جلویی روغندان دو طرف ریل را دربر بگیرد. نصب توسط دو پایه و دو پیچ نمره 10 انجام میشود. اغلب روی کفشک‌های آسانسور که بالای کابین نصب میشوند، مکانی برای نصب روغندان قرار گرفته است. هنگام نصب توجه داشته باشید که فشار بیش از اندازه باعث سوراخ شدن، یا شکستی و آسیب به آن نشود.

 پیشنهاد میکنیم برای روغندان کابین و کادر وزنه آسانسور از روغن های با غلظت کمتر استفاده نمایید تا آسان و روان روی ریل انتقال یابد. البته در صورتیکه کابین و کادر وزنه از کفشک های لغزشی استفاده میکنند، ریل های راهنما به صورت مرتب روغن کاری نیاز خواهند داشت. پیشنهاد میشود از روغن های با غلظت بالاتر برای این کار استفاده نمایید. لزوم استفاده از روغندان گرچه امری ساده به نظر میرسد اما بسیار مهم و ضروری است.

کفشک ها دارای دو نوع غلتکی و لغزشی هستند. نوع غلتکی نیاز به روغن کاری ندارد و این کار باعث احتمال تداخل با عملکرد ایمنی آسانسور خواهد شد. اما در نوع لغزشی، روانکاری باید انجام گیرد و می‌بایست از روانکاری که کارخانه توصیه کرده است، استفاده شود.

روغندان های اتوماتیک، یکی از بهترین راه ها برای روانکاری ریل ها میباشد. دو حالت متفاوت وجود دارد: ممکن است دستگاه از نوعی باشد که روانکار را از بالای کابین و وزنه تعادل روی ریل بمالد. و یا اینکه از نوع دوم باشد و روانکار را به آرامی از موتورخانه آسانسور روی ریل بچکاند. جهت جمع آوری روغن از کاسه هایی قابل نصب زیر ریل ها در چاهک آسانسور استفاده میشود. چک و پر کردن مخازن روغن در بازه های زمانی مشخص با روان کار باید لحاظ شود و پس از آن تمیز نگاه داشتن ریل ها دائما انجام گیرد.

نحوه شارژ روغندان آسانسور و مکان نصب آن در کابین آسانسور

انواع روغندان آسانسور

  • روغندان پلاستکی که قیمت مناسبی دارد. البته این نوع نیز میتواند شاید دو مدل باکیفیت بالا و مدل باکیفیت ضعیف تر باشد. در نوع ضعیفتر ممکن است پس از مدت زمان کوتاهی، محصول شکسته شود، ترک بخورد و یا سوراخ شود. ولی نوع مرغوب آن، نشتی ندارد و بازه زمانی بیشتری قابل استفاده است و احتمال ترک خوردگی در آن کمتر است.
  • روغندان طرح ترک که از مواد p.p vcs نیمه شفاف و نو ساخته شده که میزان روغن در آن مشهود است و عمر بیشتری دارد.

در هر دو نوع روغندان آسانسور، جهت جلوگیری از اشباع شدن روغن از نمدی ضخیم و صنعتی برای آن استفاده شده است. همچنین برای پایه نگهدارنده ، بدنه و مخزن از مواد باکیفیت استفاده شده که نهایتا در بسته بندی مناسب، به مشتری تحویل داده میشود.

کیفیت روغن مورد استفاده برای روغندان

کیفیت روغنی که برای روغندان آسانسور استفاده میشود از اهمیت بالایی برخوردار است. از آنجا که برای سنجش میزان غلظت روغن از معیار گرانروی استفاده میشود، لذا گرانروی روغن یکی از فاکتورهای اصلی در سنجش کیفیت آن میباشد. این دو رابطه مستقیمی با یکدیگر دارند. یعنی هرچقدر میزان گرانروی بیشتر باشد، غلظت روغن نیز بیشتر میشود. به عنوان مثال گرانروی توصیه شده برای روغن ریل آسانسور 10 درنظر گرفته شده است.

از دیگر عوامل موثر در شناخت کیفیت روغن ریل آسانسور، قابلیت یکنواختی در روانکاری در سرما و گرما میباشد.

برای آشنایی با بهترین روغن موتورهای آسانسور، مقاله روغن موتور آسانسور را از دست ندهید.

چه قسمتهایی از آسانسور نیاز به روغن کاری دارد؟

روغن کاری سیم بکسل آسانسور و ریل ها از ضروریات میباشد. جهت جلوگیری از زنگ زدگی و استهلاک سیم بکسل ها و همچنین جهت کاهش سایش و خوردگی در اثر درگیری سیم ها با یکدیگر، روغنکاری سیم بکسل ها الزامی میباشد. لازم به ذکر است استفاده بیش از اندازه از روغن موجب کاهش کشش و جذب آلودگی به سطح آن میشود.

ریل های راهنما از دیگر بخش های آسانسور هستند که روغن کاری آنها توسط روغندان آسانسور امری بسیار مهم است. ریل های راهنما (Guide Rail) با هدایت آسانسور از منحرف شدن و پیچش و لرزش کابین آسانسور در اثر بارهای ناهمگون احتمالی که ممکن است روی کابین اعمال شود جلوگیری میکند. به همین دلیل کابین و وزنه هرکدام ریل های راهنمای مختص به خود را دارند که روی آن حرکت میکنند. پس از روغن کاری، ریل را میبایست طبق استاندار از هرگونه آلودگی، پرز و... تمیز نگاه داشت.

تاثیر قیمت روغندان بر قیمت آسانسور

قیمت روغندان تاثیر زیادی بر قیمت نهایی آسانسور ندارد اما خرید آن از فروشگاه های معتبر، تضمین بهترین کیفیت و قیمت را برایتان خواهد داشت. همچنین جنس روغندان نیز بر قیمت نهایی آن اثر گذار است. شرکت کلمان، از پیشگامان صنعت آسانسور و فعال در زمینه فروش لوازم و قطعات آسانسور به سراسر کشور می‌باشد، از این رو تیم متخصص و باتجربه کلمان آماده ارائه و فروش محصولاتی مانند روغن دان آسانسور  به سراسر کشور می‌باشد.

ریل آسانسور با هدایت کابین و وزنه تعادل آسانسور از لرزش و منحرف شدن کابین در اثر بارهای ناهمگون جلوگیری می‌کند، که این امر با روغن کاری ریل آسانسور ممکن می‌شود، زیرا روغن‌کاری ریل آسانسور با روغن دان آسانسور باعث می‌شود که حرکت کابین آسانسور و وزنه تعادل آسان‌تر و روان‌تر انجام شود. کابین و وزنه تعادل روی ریل‌های راهنمای مختص به خود حرکت می‌کنند. پس از اتمام روغن‌کاری ریل آسانسور، می‌بایست آن را از هرگونه روغن، پرز، آلودگی و …. پاکسازی کرد. وظیفه روغن‌کاری آسانسور توسط روغن دان آسانسور انجام می‌گیرد. توجه داشته باشید که نوع و کیفیت روغن استفاده شده توسط روغن دان آسانسور، بسیار مهم است و باید گرانروی مناسبی داشته باشد. در واقع گرانروی روغن آسانسور، یکی از فاکتورهای مهم و حائز اهمیت آن است. به هر میزان که گرانروی روغن بیشتر باشد، از غلظت بیشتری برخوردار خواهد بود. همچنین توجه داشته باشید که یکنواختی روغن آسانسور در تمامی فصول سرد و گرم باید یکسان باشد و نباید با افزایش یا کاهش دما تغییر کند.

روغن دان آسانسور یک قطعه کوچک است که بر روی کابین آسانسور قرار می‌گیرد. نحوه کار روغن دان آسانسور به این صورت است که، نمدهای آن با کشیده شدن بر روی ریل‌های آسانسور آن‌ها را چرب و روغنی می‌کند و باعث کاهش اصطکاک آن می‌شود. در نتیجه این امر، روان شدن حرکت کابین بر روی آن حاصل می‌شود. روغن دان آسانسور باید پس از هر بار سرویس آسانسور شارژ شود. همچنین، توجه داشته باشید که اگر کابین آسانسور و کادر وزنه از کفشک‌های آسانسور لغزشی استفاده می‌کنند باید به طور مرتب روغن‌کاری شوند. مناسب‌ترین روغنی که برای انجام این امر می‌تواند استفاده شود، روغن طرح ترک می‌باشد. خرید روغن دان آسانسور از طریق فروشگاه قطعات آسانسور کلمان ممکن است و شما می‌توانید روغن دان‌های استاندارد و با کیفیت بالا را از این فروشگاه با ضمانت اصالت کالا خریداری نمائید.

مقالات پیشنهادی کلمان:

مقالات مرتبط
    • کلمان

دیدگاه شما

ارسال دیدگاه

واتساپ
واتساپ
پاسخگوی سوالات شما هستیم