حفاظ فلکه کششی آسانسور و فلکه هرزگرد

فلکه کششی آسانسور یا فلکه هرزگرد آسانسور از جمله قطعات متحرک و مکانیکی آسانسورهای کششی است که نقش بسیار مهمی را در سیستم تعلیق آسانسور برعهده دارد. این فلکه‌ها برای کاهش بار و فشار موتور آسانسور به کارگرفته می‌شوند. بسته به نوع سیستم آسانسور کششی ممکن است تعداد فلکه‌ کششی آسانسور بیشتر از یک مورد باشد. همچنین زاویه‌ی آلفا نیز تاثیر به سزایی در محل قرارگیری فلکه‌ کششی و فلکه هرزگرد آسانسور دارد. اما نکته مهمی که در فلکه‌ کششی آسانسور وجود دارد، محافظت از این فلکه در برابر موارد مختلف است. به همین دلیل فلکه‌ کششی آسانسور مجهز به یک حفاظ می‌باشد که در برابر موارد مختلف از سیم بکسل و خود حرکت فلکه محافظت می‌کند. در ابن صفحه شرکت آسانسور کلمان قصد دارد به نکات مربوط به محافظ فلکه کششی آسانسور و فلکه هرزگرد بپردازد و بررسی‌های لازم را انجام دهد. با کلمان همراه باشید.

دلایل استفاده از حفاظ فلکه کششی

طبق استاندارد بین المللی BS EN 81-1:1998+A3:2009 و همچنین مطابق با آخرین تجدید نظر استاندارد ملی ایران، برای برخی از قسمت‌های مکانیکی و متحرک آسانسور همچون فلکه کششی آسانسور، فلکه هرزگرد و چرخ زنجیر جبران آسانسور باید تجهیزات حفاظتی را در نظر گرفت. دلایل استفاده از این تجهیزات حفاظتی برای این قطعات آسانسور را می‌توان به سه مورد زیر مربوط دانست:

  1. جلوگیری از بروز جراحات بدنی به مسافران، تعمیرکاران و سرویسکاران
  2. جلوگیری از خروج سیم بکسل آسانسور از شیار فلکه کششی آسانسور و زنجیر جبران از چرخ زنجیر
  3. جلوگیری از ورود اشیاء مختلف بیین سیم بکسل و شیارها

برای جلوگیری از این خطرات باید طبق جدول زیر برای هر مورد 1 تا 3 بالا اقدامات محافظتی لازمه صورت بگیرد.

راهنمای کامل ساخت و طراحی حفاظ فلکه کششی آسانسور

بهترین نوع حفاظ فلکه هرزگرد و فلکه کششی آسانسور

با دقت در موارد جدول بالا متوجه خواهید شد که محاقظ فلکه کششی و فلکه هرزگرد در جلوگیری از جراحات بدنی تنها مربوط به جلوگیری از گازگرفتی اعضای بدن توسط سیم بکسل آسانسور می‌شود. در اصطلاح به این گازگرفتی nip گفته می‌شود. بنابراین برای افزایش ایمنی آسانسور و جلوگیری از گازگرفتی، حفاظ تنها لازم است محل ورود و خروج سیم بکسل آسانسور به فلکه کششی در موتور گیربکس آسانسور را پوشش و محافظت کند و نیازی به پوشش و حفاظت سراسری فلکه هرزگرد یا کششی نمی‌باشد. همچنین در استاندارد  BS EN 81-20:2014 نیز به این موضوع اشاره شده است که نیازی به حفاظت سرتاسری فلکه نبوده و تنها نقاط مد نظر برای نصب حفاظ بر روی فلکه کششی، نقاط ورود و خروج سیم بکسل به آن می‌باشد. اما باید دقت نمود که حفاظت کامل فلکه کششی آسانسور تنها در صورتی بلامانع می‌باشد که در مرحله نخست خطرآفرین نباشد و در گام بعد مانع از نجات اضطراری توسط متخصصان نشود.

حفاظت از ورود اشیاء بین سیم بکسل و فلکه های آسانسور

پیش از این در مورد زاویه آلفا و زاویه پیچش سیم بکسل صحبت شد. در حالتی که سیم بکسل آسانسور بصورت افقی و یا با زاویه‌ی 90 درجه نسبت به افق وارد فلکه‌ها شود، به محاظ در قسمت ورودی آن‌ نیاز خواهد بود. در این حالت محافظ فلکه نقش یک مانع جهت ورود اشیاء به درون شیارها و سیم‌ بکسل‌ها را برعهده دارد. به عنوان مثال اگر محافظ وجود نداشته باشد و یک ابزار همانند آچار در قسمتی از شاسی موتور آسانسور باقی مانده باشد، ممکن است در صورت حرکت موتور آسانسور، آچار وارد شیارهای سیم بکسل آسانسور شود. ورود اشیاء از این قبیل، باعث خردگی سیم بکسل، پارگی کامل سیم بکسل و خردگی و ایراد در شیارهای فلکه کششی آسانسور می‌شود.

معایب و مزایای حفاظ‌های آماده فلکه کششی آسانسور

همانطور که در بالا گفته شد مطابق استاندارد BS EN 81-1:1998+A3:2009 محافظ فلکه کششی و هرزگرد آسانسور باید از گازگرفتگی جلوگیری کند. مطابق با همین مبحث در استاندارد آسانسور و با بررسی استاندارهای ISIRI 11800  و BS EN ISO 13857 تنها نواحی ورود و خروج سیم بکسل به فلکه کششی باید دارای حفاظ باشد. بنابراین سایر نواحی فلکه کششی آسانسور نیاز به محافظ نخواهد داشت. بطور کلی تنها ناحیه‌ای از فلکه‌های آسانسور نیاز به محافظ دارد که احتمال می‌رود دست تعمیرکار یا افراد دیگر در آن قسمت گیر کرده و دچار گاز گرفتگی توسط سیم بکسل در حال حرکت شود.

استاندارد ISIRI 11800 در مورد محافظ فلکه کششی آسانسور

در استاندارد ISIRI 11800 در مورد محافظ‌هایی که دارای روزنه‌های منظم و غیرمنظم می‌باشند، موارد کامل و جامعی شرح داده شده است. در مورد روزنه‌های غیرمنظم نیز این موارد بصورت زیر می‌باشد:

4-2-4-3 روزنه‌های با شکل نامنظم:

در مورد روزنه‌های نامنظم، گام‌های زیر باید به ترتیب تعیین شده انجام شوند:

الف) موارد زیر را تعیین کنید:

  • قطر کوچک‌ترین روزنه گرد
  • ضلع کوچک‌ترین روزنه مربعی
  • پهنای باریک‌ترین روزنه شیار

که روزنه نامنظم می‌تواند به طور کامل وارد آن شود ( به ناحیه‌ی هاشور خورده در شکل‌های 3-الف و 3-ب مراجعه شود)

ب) سه فاصله متناظر را طبق جدول 4 یا جدول 5 برگزینید

پ) می‌توان از کوتاه‌ترین فاصله ایمنی از میان سه مقدار برگزیده در بند ب استفاده کنید.

طراحی روزنه های حفاظ فلکه هرزگرد و فلکه کششی آسانسور

نکات مربوط به محاظ فلکه کششی و هرزگرد آسانسور

نکات مربوط به حفاظ فلکه کششی آسانسور و فلکه هرزگرد به شرح زیر می‌باشد:

  1. برای آنکه حفاظ فلکه‌ها مانع از نجات اضطراری نشود، نباید تمام قسمت‌ها یا بخش‌های از فلایویل (هندویل) و دسته ترمز آسانسور توسط حفاظ پوشانده شود. حتی این ناحیه‌ها نباید در جوار لبه‌های تیز حفاظ‌ها قرار بگیرد.
  2. حفاظ‌های فلکه‌ها باید به گونه‌ای باشد که اجزای متحرک و چرخنده‌ی قابل مشاهده باشد.
  3. حفاظ‌های فلکه‌ کششی آسانسور باید به گونه‌ای ساخته و نصب شود که مانع سرویس و نگهداری آسانسور و فلکه‌ها نباشد.
  4. در صورتی که حفاظ‌ فلکه هرزگرد بصورت مشبک باشد باید سوراخ‌های آن مطابق با استاندارد ISIRI 11800 طراحی شود.
  5. باز کردن حفاظ‌ها تنها برای تعویض سیم بکسل یا زنجیر جبران، تعویض فلکه یا چرخ زنجیر و تراشکاری مجدد شیارهای فلکه‌های هرزگرد یا کششی مجاز است.
  6. جوشکاری محافط فلکه کششی که مانع از باز کردن آن شود بطور کلی ممنوع می‌باشد.
  7. در صورت اعمال نیروی استاتیک 300 نیوتن و نیروی حاصل از ضربه 1000 نیوتن، محافظ نباید به قطعات متحرک فلکه برخورد کرده و مانع از ایراد در حرکت فلکه کششی و سیم بکسل‌ها شود.

برای خرید انواع فلکه هرزگرد و فلکه کششی آسانسور می‌توانید از فروشگاه قطعات آسانسور کلمان خرید کنید.

مقالات مرتبط
    • کلمان

دیدگاه شما

ارسال دیدگاه

واتساپ
واتساپ
پاسخگوی سوالات شما هستیم