تفاوت موتور گیربکس و گیرلس آسانسور

از زمان پیدایش آسانسور تا به امروز، صنعت آسانسور همواره درحال پیشرفت بوده است. تا جایی که امروزه با به‌کارگیری تکنولوژی‌های روز دنیا در این صنعت، آسانسور تبدیل به عضو جدایی‌ناپذیر هر ساختمان و آسمان‌خراشی شده است. موتور آسانسور که به نوعی قطعه اصلی و معرف نوع آسانسور است خود به انواع مختلفی تقسیم بندی می‌شود. این تقسیم بندی شامل انواع موتورهای گیرلس و گیربکس و روملس می‌شود. گروه بازرگانی کلمان قصد دارد در این مقاله به تفاوت موجود بین انواع موتورهای آسانسور بپردازد و مزیت و ویژگی هریک از موتورهای گیرلس و گیربکس دار را برای شما به صورت کامل توضیح دهد. با کلمان همراه باشید.

انواع آسانسورهای کششی

آسانسورهای گیرلس و گیربکس هر دو زیرمجموعه‌ای از آسانسورهای کششی هستند. دلیل نام گذاری آسانسورهای کششی، وجود سیم بکسل‌هایی است که کابین آسانسور را بالا و پایین می‌برند. کابین آسانسور که به سیم بکسل آسانسور متصل است، در اثر اصطکاک بین سیم بکسل و فلکه آسانسور که مانند یک قرقره در سیستم عمل می‌کند، به حرکت در می‌آید. این نوع آسانسورها در مقایسه با آسانسور هیدرولیکی سرعت بالاتری دارند و برای ساختمان‌های متوسط و یا خیلی بلند، مناسب هستند. در این آسانسورها از وزنه تعادلی استفاده می‌شود که وزن آن برابر است با وزن باری که آسانسور در مجموع می‌تواند حمل کند (یعنی وزن خود کابین، کابل‌ها، مسافر آسانسور و...). استفاده از وزنه تعادل که از سال 1900 باب شده است، باعث می‌شود در صورت تحمیل کردن بار غیر مجاز به آسانسور کابین حرکت نکند، در نتیجه استفاده از وزنه تعادل آسانسور یکی از فاکتورهای بالا بردن امنیت در آسانسور است. آسانسورهای کششی که از بسیاری جهات نسبت به انواع دیگر آسانسور برتری دارند، از محبوب‌ترین و متداول‌ترین سیستم‌های اجرایی در آسانسورهای جهان هستند. امروزه برخی از آسانسورها به جای استفاده از سیم بکسل از بندهای استیل استفاده می‌کنند. این بندها بر خلاف سیم‌های بکسل که حجمی استوانه‌ای شکل دارند، تخت و پهن هستند. بندهایی که به جای سیم بکسل در آسانسورها استفاده می‌شوند بسیار سبک هستند و از روکش‌هایی با قابلیت تولید اصطکاک بالا پوشانده شده‌اند؛ همچنین در هسته آنها نیز از رشته‌ها یا فیبرهای کربنی استفاده شده است. یکی از مزیت‌های استفاده از این نوع بندها در مقایسه با سیم بکسل این است که بندها برای بهتر کار کردن نیازی به روغن کاری ندراند. ویژگی‌های مثبت و قابلیت‌های بالای آسانسورهای کششی، این سیستم را به بهترین گزینه برای صرفه جویی در انرژی و نصب در ساختمان‌های بلند تبدیل کرده است.

آسانسورهای کششی به سه دسته کلی تقسیم می‌شوند:

  1. آسانسورهای کششی گیربکس‌دار

  2. آسانسورهای کششی گیرلس
  3. آسانسورهای کششی روملس

از آنجایی که در آسانسورهای روملس نیز از موتورهای گیرلس استفاده می‌شود در این مقاله به معرفی دو نوع آسانسور گیربکس‌دار و آسانسور گیرلس پرداخته می‌شود.

آسانسورهای گیربکس‌دار

این نوع آسانسورها برای بالا و پایین رفتن از موتور گیبربکس‌دار استفاده می‌کنند که یک فلکه هرزگرد به آن متصل شده است. با حرکت کابل روی این فلکه که کاربردی مانند کاربرد قرقره دارد، کابین آسانسور بالا یا پایین می‌رود. موتورهای گیربکس‌دار می‌توانند با جریان مستقیم یا غیرمستقیم کار کنند. سرعت آسانسورهای گیربکس دار می‌تواند تا بیش از 150 متر بر دقیقه نیز برسد. اگرچه حداکثر سرعت در آسانسورهای گیربکس‌دار کمتر از حداکثر سرعت در آسانسورهای گیرلس است، اما در مقایسه با انواع دیگر آسانسور، آسانسورهای کششی گیربکس‌دار سرعت بالاتری دارند. آسانسورهایی که موتور گیربکس دارند می‌توانند تا 75 متر جا به جا شوند. آسانسورهای گیربکس‌دار نصب آسان، هزینه نگهداری پایین و مصرف انرژی کم‌تری نسبت به انواع دیگر آسانسور دارند. حداکثر توان حمل بار این نوع آسانسورها نیزتا 13600 کیلوگرم می‌رسد.

موتور گیربکس دار آسانسورهای گیرلس

در آسانسورهای گیرلس قرقره مستقیما به موتور آسانسور متصل است. سرعت این نوع آسانسورها بسیار بالا است و می‌تواند تا 600 متر بر دقیقه نیز برسد. این نوع آسانسور می‌تواند فاصله‌ای بسیار طولانی یعنی بیش از 600 متر را طی کند. به همین خاطر آسانسورهای گیرلس را بهترین و تنها انتخاب برای ساختمان‌های بسیار بلند می‌دانند. عملکرد این نوع آسانسورها به این طریق است که کابلی به سقف آسانسور متصل است که یک سر آن به دور قرقره متصل به موتور پیچیده شده است و سر دیگر این کابل به وزنه تعادلی متصل است که می‌تواند در جهت بالا و پایین حرت کند. وزن کابین آسانسور و وزنه تعادل به کابل نیرویی وارد می‌کند که در نهایت به قرقره منتقل شده و منجر به حرکت آسانسور می‌شود.

آسانسورهای گیرلس برای نخستین بار در سال 1914 توسط شرکت اوتیس به دنیا معرفی شد. اوتیس اولین نمونه از آسانسور گیرلس خود را در ساختمانی به نام وولورث در شهر نیویورک راه‌اندازی کرد. از مزایای این نوع آسانسور قابل نصب بودن در انواع ساختمان‌ها با هر ارتفاعی است. سرعت بسیار بالای این آسانسورها در مقایسه با آسانسورهای هیدرولیکی باعث محبوبیت سریع این نوع آسانسورها شد. سیستم آسانسورهای گیرلس که دوام زیادی هم دارد تا امروز بهترین و مناسب‌ترین نوع سیستم برای نصب در ساختمان‌های بلند است. در آسانسورهای گیرلس وقتی کابین به سمت بالا برود، وزنه تعادل به پایین کشیده می‌شود و هنگامی که کابین به سمت پاییت حرکت کند، وزنه تعادل بالا می‌رود؛ به بیان دیگربا این روش تعادل آسانسور حفظ می‌شود. به‌خاطر این نوع عملکرد آسانسورهای گیرلس، مصرف انرژی تا حد زیادی کاهش می‌یابد چرا که تنها نیمی از وزن کابین به آسانسور تحمبل می‌شود.

موتورهای گیرلس اگرچه هزینه اولیه بالایی برای خریداری و نصب دارند، اما در مقایسه با انواع دیگر آسانسور عملکرد و بازدهی بیشتری نیز دارند که باعث می‌شود انتخاب این نوع موتور به یک سرمایه‌گذاری خوب تبدیل شود.

به سادگی می‌توان گفت آسانسورهایی که موتور آن‌ها به کمک یک گیربکس کار می‌کند را آسانسورهای گیربکس‌دار و آسانسورهایی که موتور آنها فاقد گیربکس است را آسانسورهای گیرلس می‌گویند.

مقایسه ویژگی‌های آسانسورهای گیربکس‌دار و گیرلس

آسانسورهای گیربکس‌دار:

  1. این نوع آسانسورها هم موتور بزرگی دارند و هم گیربکس و کاهش دهنده سرعت.
  2. قطعات این نوع آسانسور که فضای زیادی را اشغال می‌کند، در موتورخانه آسانسور نصب می‌شوند.
  3. این آسانسورها می‌توانند تا 76 متر به صورت عمودی حرکت کنند.
  4. سرعت این آسانسورهای می‌تواند بین 60 تا 150 متر بر دقیقه داشته باشند.
  5. در مقایسه با آسانسورهای گیرلس دوام بیشتر و هزینه تعمیرات نگه‌داری و سرویس آسانسور در آن کم‌تر است.

آسانسورهای گیرلس:

  1. این نوع آسانسورها از آهنرباهای دائمی برای به کار افتادن استفاده می‌کنند.
  2. یکی از ویژگی‌های این آسانسورهای عدم احتیاج به موتورخانه است، یعنی در مقایسه با انواع دیگر آسانسور فضای کم‌تری را برای نصب اشغال می‌کنند.
  3. این نوع آسانسور مستقیما در فضای اختصاص داده شده به آسانسور نصب می‌شوند، در نتیجه از میزان اصطکاک و سر و صدا می‌کاهند.
  4. آسانسورهای گیرلس در مقایسه با آسانسورهای گیربکس‌دار به میزان 60% انرژیم مصرفی را کاهش می‌دهند.
  5. سرعت آسانسورهای گیرلس می‌تواند تا 610 متر بر دقیقه برسد.
  6. آسانسورهای گیرلس برای نصب در ساختمان‌هایی با ارتفاع چهار متر به بالا مناسب هستند.

اما کدام را باید انتخاب کنیم؟

اینکه کدامیک از انواع آسانسور را باید انتخاب کنید یا بطور کلی در خرید آسانسور به فاکتورهای مختلفی مانند نوع ساختمان و میزان استفاده از آسانسور برمی‌گردد.

برای مثال برای انتخاب آسانسور مناسب باید فاکتورهای زیر را بسنجیم:

  1. ارتفاع ساختمان
  2. دوام
  3. مصرف انرژی
  4. صدای آسانسور در هنگام حرکت

آسانسور ساختمان یکی از حیاتی‌ترین بخش‌های ساختمان است. انتخاب آسانسور مناسب هم از لحاظ ایمنی و هم از لحاظ زیبایی، هزینه و آسایش در زمانِ استفاده، اهمیت دارد. توصیه ما به شما مشاوره با متخصصین گروه بازرگانی کلمان است. مشاوران ما برای هر سوال پاسخ و برای هر مسئله‌ای راه حلی دارند.

مقالات مرتبط
    • کلمان

دیدگاه شما

ارسال دیدگاه

واتساپ
واتساپ
پاسخگوی سوالات شما هستیم