آسانسور چیست؟ | بررسی قیمت، قطعات و تاریخچه آسانسور

آسانسور یکی از راه‌های حمل و نقل در ساختمان‌ است که جایگزینی مفید و سریع برای پله‌ها و پله برقی‌ها محسوب می‌شود. این وسیله الکترومکانیکی، تجهیزاتی است که برای سهولت جا به جایی افراد یا کالاها در طبقات ساختمان به صورت عمودی استفاده می‌شود. طبق قوانین شهرداری تمامی ساختمان‌های 4 طبقه به بالا الزاما باید آسانسور داشته باشند، البته از نظر سهولت در زندگی افراد حتی بهتر است در ساختمان‌هایی با طبقات کمتر از آسانسور استفاده شود. این روز‌ها هیچ ساختمانی از اداری و تجاری گرفته تا مسکونی و... بدون وجود آسانسور احداث نمی‌شود.

آسانسور چیست؟

آسانسورها یکی از قدیمی‌ترین ساخته‌های انسان‌ها است، البته شکل قدیمی و اولیه آسانسورها با انواع جدید و به روز آن‌ها بسیار متفاوت است و تنها ماهیت آن‌ها ثابت مانده است. ابتدایی‌ترین آسانسورها در قرن 17 میلادی و در کاخ‌های فرانسه و انگلستان مورد استفاده قرار می‌گرفتند. امروزه از آسانسورها در ساختمان‌های مسکونی، تجاری، مراکز خرید، بیمارستان‌ها و تقریبا هر نوع ساختمان دارای بیش از 4 طبقه استفاده می‌شود.

اولین آسانسور مسافربر در سال 1743 به دستور لویی شانزدهم ساخته شد که به نام "صندلی پرواز" شناخته می‌شد. در ادامه، در قرن نوزدهم میلادی آسانسورهایی ساخته شدند که نیروی محرکه آن‌ها بخار آب بود و معمولا در معادن و کارخانه‌ها جهت حمل بار به کار گرفته می‌شدند. به مرور زمان، با صنعتی‌تر شدن جهان نیاز انسان‌ها به جا به جایی با آسانسور و همچنین حمل بار افزایش پیدا کرد و نوآوری‌هایی در آن صورت گرفت. افراد و شرکت‌های مختلف شروع به تکمیل و تولید قطعات آسانسور کردند و نوع آن‌ها را به کابلی ارتقا دادند.

بخش‌های مختلف یک آسانسور

همه آسانسور‌ ها در هر نوعی، دارای 5 بخش اصلی می‌باشند که عبارتند از:

  1. آسانسورها دارای یک تا چند اتاقک یا کابین هستند که بین طبقات جا به جا می‌شوند.
  2.  موتور آسانسور یکی دیگر از بخش‌های مهم در آسانسور است که نیروی محرکه کابین را تامین می‌کند و دارای سیستم ترمز نیز می‌باشد.
  3.  کابل‌های فلزی محکم و قرقره‌ها که مابین اتاقک‌های آسانسور و موتور در حال حرکت هستند، بخش دیگری از آسانسور را تشکیل می‌دهند.
  4. جهت ایجاد تعادل در سیستم آسانسور، نیروی مقاومی در آن تعبیه شده است و همچنین، در صورت شکسته شدن کابل‌ها، سیستم‌های محافظتی مختلفی برای امنیت افراد درون آسانسور ساخته شده است. 
  5. آخرین بخش اصلی آسانسور، یک سیستم کنترل الکترونیکی است که کابین را به طبقات مختلف هدایت می‌کند و بر اساس الگوریتم‌های از پیش تعیین شده‌ای هدایت می‌شود.

انواع آسانسور

آسانسورها با توجه به نیروی محرکه‌ای که موجب جا به جایی آن‌ها بین طبقات یک ساختمان می‌شود به چهار نوع تقسیم می‌شوند:

  • آسانسور هیدرولیکی 
  • آسانسور مغناطیسی
  • آسانسور کششی
  • آسانسور وینچی


آسانسور هیدرولیکی

آسانسور های هیدرولیکی، ساختاری تشکیل شده از جک بالابر موتورهیدرولیکی دارند و به دلیل نوع ساختار آن‌ها، برای ساختمان‌ها با ارتفاع 5 الی 6 طبقه مناسب هستند. نحوه کار این نوع آسانسور به این صورت است که دارای یک موتور هیدرولیکی سه فاز غوطه‌ور در روغن می‌باشد و این موتور آسانسور دارای شیر الکتریکی تحت عنوان "Power Unit" است. وظیفه این قطعه نیز، تامین فشار روغن جک هیدرولیک می‌باشد. در واقع، نحوه کار این آسانسور به این شکل است که با تغییر فشار روغن، جک به سمت بالا یا پایین حرکت می‌کند. هزینه‌های استفاده از موتور هیدرولیک در آسانسور، گاها نسبت به انواع دیگر موتورها، بیشتر است. به همین علت، از این نوع آسانسور کم‌تر استفاده می‌شود.

از طرف دیگر، مصرف برق این نوع آسانسورها نسبتا مناسب است، زیرا روشن شدن موتور هیدرولیکی و فشار روغن تنها در زمان بالا رفتن آسانسور انجام می‌شود و برای حرکت به سمت پایین، موتور هیدرولیکی خاموش بوده و با باز شدن شیر Power Unit و تخلیه کنترل شده روغن، کابین آسانسور به آرامی به سمت پایین حرکت می‌کند. بنابراین می‌توانید نتیجه بگیرید که این نوع آسانسور از لحاظ برقی، به صرفه خواهد بود و مصرف برق بالایی نخواهد داشت.

از مزایای آسانسور هیدرولیکی، می‌توان به خرابی و استهلاک کم‌تر، حرکت نرم در زمان استارت، نداشتن قاب وزنه و سیم بکسل و امکان ساخت آسانسورهای شیشه‌ای، عیب‌یابی و تعمیر آسان، نداشتن موتورخانه در پشت بام، سازه‌های سبک‌تر و ساخت آسانسورهای باربری با قدرت بالا اشاره کرد.

آسانسور مغناطیسی

آسانسور های مغناطیسی از یک سیستم هوشمند و کاملا ایمن برای حرکت، کنترل شتاب، توقف و سرعت استفاده می‌کنند. به این آسانسورها اصطلاحا "تسهیلاتی" نیز می‌گویند، زیرا توانایی حمل و جا به جایی تا سقف 20000 کیلوگرم را دارند. همچنین از این آسانسورها برای حمل محموله‌های نظامی و مهمات نیز استفاده می‌شود.

در ساختار آسانسور مغناطیسی، ریل‌ها و تجهیزات بر روی دیوار چاه آسانسور متصل شده‌اند. در سیستم این نوع آسانسور، مغناطیس دائمی وجود دارد و با اتصال جریان برق، میدان مغناطیسی ایجاد می‌شود و نیرو از موتور آسانسور به کابین القا می‌شود. بنابراین، در این نوع آسانسورها کابل فلزی، موتورخانه و وزنه تعادلی وجود ندارد. امنیت در آسانسورهای مغناطیسی نسبت به آسانسورهای معمولی بسیار بیشتر است؛ اما از طرفی نیز گران قیمت‌تر و پرهزینه‌تر نیز هستند.

با توجه به اینکه، در این نوع از آسانسورها از کابل و ریل استفاده نمی‌شود، در حین حرکت کابین آسانسور اصطکاکی به وجود نمی‌آید و همین امر سبب می‌شود تا با سرعت بیشتری حرکت کند. به صورت میانگین، این نوع از انواع آسانسور که در ساختمان‌هایی با بیش از 300 متر ارتفاع به کار برده می‌شوند، می‌توانند سرعتی نزدیک به 5 متر بر ثانیه داشته باشند. علاوه بر این موارد، وزن کم و سبک بودن این آسانسورها باعث افزایش شتاب آن‌ها می‌شود.

از طرف دیگر، آسانسورهای مغناطیسی می‌توانند بارهای بسیار سنگینی را جا به جا کنند و تحقیقات نشان داده است که می‌توانند در آینده بارهایی را حمل کنند که از پس آسانسورهای معمولی برنمی‌آید. همچنین ساخت آسانسورهای مغناطیسی از قطعات بسیار محکم و با کیفیت، باعث افزایش طول عمر آن‌ها شده است.

درست است که سرعت و شتاب در آسانسورهای مغناطیسی بالا است؛ اما بسیار ایمن و مطمئن ساخته شده‌اند. در صورت قطع شدن برق یا قطع برق سیستم کنترل آسانسور، سیستم ترمز به صورت اتوماتیک عمل کرده و ترمزهای اصطکاکی الکترومغناطیسی فعال می‌شوند.

آسانسور کششی

نحوه کار آسانسورهای کششی، از طریق نیروی اصطکاکی است که در بین سیم‌های بکسل متصل شده به کابین آسانسور و فلکه کششی موتور ایجاد می‌شود. در واقع بر روی موتور آسانسور، فلکه یا قرقره‌ای نصب است و سیم بکسل‌ها دور آن قرار داده شده‌اند. این سیم بکسل‌ها از طرفی به کابین آسانسور و از طرف دیگر به قاب وزنه آسانسور متصل هستند و با حرکت فلکه موتور در هر جهت، کابین به سمت بالا یا پایین هدایت می‌شود.

در آسانسور کششی، سیستم تعلیق آسانسور تبعیه شده است. این سیستم گویای معلق بودن کابین آسانسور در چاه آسانسور است. این نوع از انواع آسانسورها، بسیار متداول هستند و به خصوص در کشور ایران نیز بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرند.

آسانسورهای کششی خود به تنهایی به انواع مختلفی از آسانسورها دسته‌بندی می‌شوند که از لحاظ نحوه نصب سیم بکسل، سیستم تعلیق، جایگذاری ریل‌ها، جایگذاری و تعداد درب‌ها، سیستم محرکه و تابلو فرمان با یکدیگر تفاوت دارند.

بهترین گزینه برای ساختمان‌ها با ترافیک بالا و تعداد مسافر زیاد، آسانسورهای کششی هستند، زیرا این آسانسورها سرعت بالایی دارند و جوابگوی تعداد بالای مسافران می‌باشند. در آسانسورهای کششی از قطعاتی همچون نیروی محرکه، شاسی موتور، تابلو فرمان، تابلو برق سه فاز و گاورنر استفاده می‌شود.

آسانسور وینچی

آسانسور های وینچی انواعی از آسانسورها هستند که با نام آسانسورهای برقی نیز شناخته می‌شوند و کابین آن‌ها به وسیله زنجیر و طناب حرکت می‌کند و واسطه آن نیز نیروی برق است. این آسانسورها ساختاری شبیه به آسانسورهای کششی دارند؛ اما از قاب و وزنه آسانسور در آن‌ها خبری نیست. حرکت کابین در نوع آسانسور وینچی، به کمک نیروی رانشی است و با کشیدن زنجیر و طناب فولادی آسانسور، کابین به حرکت درمی‌آید. 

آسانسورهای وینچی، در فروشگاه‌ها، ساختمان‌های تجاری یا مسکونی، کارگاه‌ها و رستوران‌ها استفاده می‌شوند. نوعی از آسانسورهای وینچی نیز قابلیت استفاده در فضاهای صنعتی را دارند. تفاوت این آسانسورها با آسانسورهای مسافری، در این زمینه است که توقف کامل اتوماتیک این آسانسور تنها زمانی رخ می‌دهد که به پایین‌ترین یا بالاترین حد ممکن خود برسد. البته شما می‌توانید هنگام حرکت، هر زمان که نیاز بود با فشردن دکمه آسانسور را متوقف کنید؛ اما به صورت کلی نمی‌توانید تعیین کنید که این آسانسور به طبقه اول یا دوم برود.

یکی از مهم‌ترین اجزا و بخش‌ها در آسانسور وینچی، ترمز آن است. مدت زمان ایستادن، سرعت ایستادن و ساکن بودن در آسانسورهای وینچی، تماما به سیستم ترمز آن بستگی دارد. همچنین، برقی که در آسانسورهای وینچی به کار برده می‌شود از نوع تک فاز و سه فاز است.

نحوه نصب این انواع از آسانسور، بسیار تخصصی است و لازم است که محل نصب آن حتما بررسی شود. همچنین حداکثر وزن قابل حمل در بین طبقات ساختمان نیز باید محاسبه شود. در نهایت، با توجه به ارتفاع ساختمان یا محل و موقعیت طبقات، کابین و آسانسور طراحی می‌شوند. شما می‌توانید از شرکت‌های آسانسور معتبر و مطمئن کمک بگیرید و نصب آسانسور خود را به متخصصین این زمینه بسپارید.

تاکنون، به بررسی انواع آسانسور از لحاظ تخصصی پرداختیم. در بخش زیر، آسانسورها را از لحاظ کاربرد مورد بررسی قرار خواهیم داد.

آسانسورهای مسافربری

هدف از طراحی و ساخت آسانسور های مسافربری، آن است که جهت جا به جا نمودن افراد استفاده شوند. با توجه به اینکه، این نوع از آسانسورها جهت حمل مسافران قرار داده می‌شوند، باید نکات و شرایط استاندارد آن‌ها کاملا رعایت شود و به صوت کامل ایمن شوند. طراحی این آسانسورها می‌تواند به سبک‌های مختلف و متناسب با محیط صورت گیرد. این آسانسورها در موقعیت‌های متفاوتی مانند مراکز خرید یا اماکن مسکونی قابل نصب هستند. سرعت حرکت این نوع آسانسورها، از دیگر انواع بالابر بیشتر است، به این دلیل که در ساختمان‌های مرتفعی استفاده می‌شوند و ممکن است در چندین طبقه نیز توقف داشته باشند. در آسانسورهای مسافربری، از تجهیزات دیگری نیز همچون صفحه نمایش یا اسپیکر جهت پخش موسیقی استفاده می‌شود.

آسانسورهای شیشه‌ای

آسانسور های شیشه‌ای، کاربردی همانند آسانسورهای مسافربری دارند؛ اما از ظاهری شیک‌تر برخوردارند و دارای درب و دیواره‌های شیشه‌ای هستند. این نوع از آسانسورها، اغلب به دلیل جنبه‌های زیبایی منحصر به فردشان انتخاب می‌شوند و می‌توانند به ساختمان‌ها ظرافت و سبکی ببخشند. جنس شیشه کابین این آسانسور، "لمینت" است و در مقابل هر ضربه‌ای بسیار مقاوم است. 

آسانسورهای غذابر

آسانسورهای غذابر، آسانسورهای کوچک و جمع و جوری هستند که برای انتقال غذا از محل پخت به محل سرو استفاده می‌شوند. این آسانسورها در مکان‌هایی نظیر آشپزخانه‌ها، رستوران‌ها و هتل‌ها قابل نصب هستند و به کار برده می‌شوند.

آسانسور خانگی یا هوم لیفت

ساختمان‌های که تعداد طبقات زیادی ندارند معمولاً از این مدل از آسانسورها استفاده می‌کنند. آسانسور خانگی یا هوم لیفت یکی دیگر از انواع آسانسورها است که برای راحتی بیشتر در ساختمان‌های کوچک نصب می‌شود. این مدل از آسانسورها دارای مزایای زیادی هستند. ساختمان‌هایی که دارای پله‌های بلند خطرناک هستند معمولاً از این مدل آسانسورها استفاده می‌کنند. نصب این نمونه از آسانسورها در جهت افزایش قیمت ساختمان نیز تاثیر زیادی دارد و به عنوان یکی از ویژگی‌های منحصر به فرد ساختمان تلقی می‌شود. فضایی که آسانسور هوم لیفت اشغال می‌کند کم است؛ اما به هر حال باید فضایی از درون ساختمان برای نصب آسانسور در نظر گرفته شود. این آسانسور باید توسط افراد ماهر و متخصص نصب شود و هر شخصی قادر به نصب آن نیست. معمولاً کابینی که بر روی آسانسورهای خانگی نصب می‌شود شیشه‌ای است که باعث افزایش زیبای ظاهری ساختمان نیز می‌شود. افراد برای افزایش رفاه زندگی و ارتقای سطح کیفیت زندگی دست به نصب آسانسور هوم لیفت در ساختمانشان می‌زنند.

آسانسورهای خدمات محور

آسانسورهای خدماتی، نه برای حمل و جا به جایی مسافر، بلکه برای کالاهای آن‌ها در نظر گرفته شده است. در نتیجه، لزومی ندارد که در این آسانسورها از استانداردهای مشابه با استانداردهای آسانسورهای مسافربری استفاده شود. البته در هر صورت ایمنی شرط بسیار مهمی است.

آسانسورهای مخصوص معلولین

آسانسورهای مخصوص معلولین، می‌توانند در انواع متفاوت و برای معلولیت‌های به خصوص در نظر گرفته شوند؛ اما به طور کلی هدف از طراحی این آسانسورها، حمل و انتقال افرادی است که دارای برخی از مشکلات تحرکی هستند.

آسانسورهای آتش‌نشانی

در ساختمان‌هایی که بیشتر از 18 طبقه دارند و یا بیش از 10 طبقه بالاتر از سطح دسترسی آتش‌نشانی هستند نیازمند تعبیه یک آسانسور آتش‌نشانی می‌باشند. هدف از طراحی این آسانسورها، حفاظت، کنترل و دسترسی مستقیم آتش‌نشانی به داخل ساختمان است.

آسانسورهای وسایل نقلیه

آسانسورهای مخصوص وسیله نقلیه، دسترسی به محیط داخل ساختمان را برای رانندگان راحت‌تر می‌کنند. معمولا این آسانسورها، در گاراژها یا مراکز تولیدی نصب شده و کاربرد دارند. برخی از این بالابرها، قابلیت چرخش را نیز دارند تا راننده مجبور به دور زدن نباشد.

آسانسورهای بیمارستانی

احتمالا شما نیز با این آسانسورها در محیط‌های بیمارستان رو به رو شده‌اید. این آسانسورها نیز کاربردی همانند آسانسورهای مسافربری دارند؛ اما به این دلیل که ممکن است برخی از بیماران قادر به بلند شدن از تخت نباشند، فضای بزرگتری برای کابین این آسانسورها در نظر گرفته می‌شود. یکی از تفاوت‌ها و منحصر به فرد بودن‌های آسانسورهای بیمارستانی در آن است که حین قطعی برق نیز قادر به حرکت و کار کردن هستند. این آسانسورها، به دلیل حمل بیماران باید سرعت‌های آهسته و نرمی را دارا باشند.

آشنایی با انواع آسانسور بر اساس محل نصب

نظر به اینکه هر مکانی با توجه به نیازهای متفاوت قشری خاص و شرایطی متفاوت، ممکن است نیازمند نوع خاصی از آسانسور باشد، از این رو آسانسورها بر اساس محل نصب نیز به انواع مختلفی تقسیم‌بندی می‌شوند. در ادامه مقاله به معرفی آن‌ها و ارائه شرح مختصری در مورد هر یک می‌پردازیم.

۱آسانسورهای مسکونی

۲آسانسورهای کشاورزی

۳آسانسورهای بیمارستان

۴آسانسورهای صنعتی

۵آسانسورهای مخصوص پارکینگ ها (آسانسور خودروبر)

۱معرفی آسانسورهای مسکونی

همان‌طور که از نام آسانسورهای مسکونی مشخص است، این نوع آسانسور در ساختمان‌های مسکونی نصب و استفاده می‌شود. آسانسور مسکونی خود دارای انواع مختلفی است. آسانسور مسافربر، بالا برنده در مسیر پله‌ها، ویلچربر عمودی، ویلچربر بر روی مسیر پله‌ها و آسانسورهای باری کوچک از جمله تقسیم‌بندی آسانسور مسکونی است. در هر مکان بسته به شرایط و با توجه به نیاز می‌توان از انواع این آسانسورهای مسکونی استفاده نمود. اما رایج‌ترین و قابل استفاده‌ترین آن‌ها از نوع آسانسورهای هیدرولیکی و برقی هستند.

۲آسانسورهای کشاورزی

از آسانسورهای کشاورزی برای حمل بار و محصولات کشاورزی سنگین به داخل سیلو و انبار استفاده می‌شود. آسانسورهای کشاورزی می‌توانند به صورت عمودی، افقی و حتی شیبدار با کمک زنجیر و تسمه حرکت کنند. به آسانسورهای کشاورزی که حرکت افقی یا شیبدار دارند، آسانسور تخلیه بار گریز از مرکز گفته می‌شود. این نوع آسانسور یکی از پُر استفاده‌ترین آسانسورهای کشاورزی می‌باشد که توسط نیروی گریز از مرکز کنترل می‌شوند.

۳آسانسورهای بیمارستانی

همانطور که در بالا هم اشاره کردیم، کاربرد آسانسورهای بیمارستانی، در مراکز درمانی، درمانگاه‌ها و بیمارستانها است. این نوع از آسانسور، خود شامل دو زیر دسته است که آن‌ها را معرفی می‌کنیم.

 آسانسور برانکاردبر 

 این نوع از آسانسورهای بیمارستانی برای جا به جایی بیماران بدون تخت، پزشکان، پرستاران و پرسنل بیمارستانی مورد استفاده قرار می‌گیرد و بایستی دارای کم‌ترین لرزش و صدا باشند. ابعاد آسانسورهای برانکاردبر از آسانسورهای تخت بر کوچک‌تر است. برای آسانسورهای برانکاردبر به دلیل داشتن موتورخانه، می‌توان از دو نوع آسانسور کششی و هیدرولیک استفاده کرد.

آسانسور تخت‌بر

آسانسور تخت‌بر حرکتی نرم و بدون شتاب دارد تا ضربه ای به بیمار وارد نشود. این نوع آسانسورها برای بیمارانی مورد استفاده قرار می‌گیرند که قادر به جا به جایی و قرار گرفتن بر روی ویلچر نیستند. از دیگر ویژگی‌های آسانسورهای تخت‌بر، داشتن دو ورودی در دو طرف آسانسور است.

۴آسانسورهای صنعتی

روان بودن و کارآمد بودن برای حمل بار و نفرات از جمله ویژگی‌های بسیار عالی آسانسور صنعتی است. این نوع آسانسورها برای نصب، احتیاجی به سکوی بار یا هر نوع قاب فولادی ندارند. به همین دلیل است که بارگیری به صورت مستقیم انجام می‌شود. لازم به ذکر است که آسانسورهای کشاورزی جزو دسته آسانسورهای صنعتی محسوب می‌شوند. آسانسورهای صنعتی، بیشتر در محیط‌های صنعتی همچون معدن، کارخانه ها و ساخت و سازها و سایر مکان‌های این چنینی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

۵آسانسور خودروبر

با توجه به افزایش روزافزون تعداد ماشین‌ها، نیاز به پارکینگ نیز افزایش یافته است. به همین دلیل است که در مجتمع‌های تجاری و مسکونی نیز، ساخت پارکینگ‌های چند طبقه افزایش داشته است و همین امر باعث شده آسانسورهای خودروبر طراحی و نصب شوند. آسانسورهای خودروبر بزرگ‌ترین نوع آسانسورها هستند. از جمله مزیت‌های آسانسورهای خودروبر می‌توان به ضریب ایمنی بالا، سر و صدای کم، صرفه‌جویی در مصرف انرژی، و حرکت نرم و روان اشاره کرد

برای ساخت آسانسورهای خودروبر تا ارتفاع ۳ طبقه از آسانسور هیدرولیک و برای ارتفاع‌های بالاتر از آسانسورهای کششی یا گیرلس ۲ به ۱ و … استفاده می‌شود.

آشنایی با قطعات آسانسور

همان طور که احتمالا می‌دانید آسانسور از تعداد متعددی قطعه و لوازم مختلف ایجاد شده است که هر یک با عملکرد خاص خود به حرکت درست و اصولی آسانسور کمک می‌کنند. این قطعات عبارت اند از:

  • موتور آسانسور
  • درب آسانسور
  • شستی آسانسور
  • کابین آسانسور
  • ریل راهنمای آسانسور
  • تابلو فرمان آسانسور
  • روغن دان آسانسور
  • قفل درب
  • سیم بکسل
  • تراول کابل
  • گاورنر 
  • و سایر متعلقات راه اندازی آسانسور

در مقاله قطعات آسانسور، به معرفی و بررسی تخصصی اجزای آسانسور پرداخته ایم، می‌توانید با مطالعه این مقاله اطلاعات جامع و دقیقی از تمامی قطعات آسانسور و عملکرد آنها کسب کنید.

معرفی لوازم و قطعات جانبی آسانسور

آسانسورها علاوه بر قطعات اصلی از جمله موتور، تابلو فرمان، کابین و سایر قطعاتی که در بالا اشاره کردیم، دارای یک سری لوازم و قطعات جانبی دیگر نیز هستند. لازم به ذکر است که با توجه به این‌که آسانسورهای کششی نسبت به آسانسورهای هیدرولیک از لوازم جانبی بیشتری برخوردار هستند، به همین علت قیمت بالاتری نیز دارند. در ادامه به معرفی برخی از این لوازم جانبی آسانسور می‌پردازیم:

 - فلکه هرزگرد

گارد گاورنر

قلاب سربکسل

کرپی

 - تراول کابل آسانسور

دیکتاتور

فنر درب

 - چراغ تونلی

کلید قارچی

لوله خرطومی

سنسور

داکت

پریز روکار

- گوشواره سیم بکسل

بست کمربندی

 شالتر

دور انداز پروانه ای

بافر پلی اورتان آسانسور

 - لاستیک زیر موتور و پیچ موتور

شاسی موتور آسانسور

- کمان مکانیکی

تابلو سه فاز

میکروسوییچ اورلود

علائم استاندارد

- محافظ

و سایر قطعات

معرفی درب آسانسور

جدا از زیبایی و جلوه‌ای که درب آسانسور به آن می‌دهد، وظیفه بسیار مهم‌تری دارد. که این وظیفه حفظ ایمنی مسافران و تامین امنیت آنها است. به همین دلیل است که یکی از بخش‌های بسیار مهم هر آسانسور هستند. در این بخش به بررسی و معرفی انواع درب آسانسور می‌پردازیم. لازم به ذکر است که جنس درب آسانسور در طبقات می‌تواند با توجه به سلیقه افراد متفاوت باشد. اما معمولا در ساخت آن‌ها از فلز با تزئین استیل طرح دار استفاده می‌شود.

۱درب‌های لولایی (دستی و نمیه اتوماتیک)

ظاهر این درب‌ها همچون درب اتاق است و دارای لولا هستند و از این رو به درب‌های لولایی شهرت دارند. برای باز کردن این درب‌ها کافیست کاربر توسط دستش برای باز کردن درب اقدام کند. به همین دلیل است که به این نوع درب‌ها، درب دستی یا نیمه اتوماتیک گفته می‌شود. نکته دیگر که لازم است در مورد این نوع درب‌ها گفته شود این است ‌که، به جهت ایمنی بیشتر، درب لولایی آسانسور تا زمانی که کابین آسانسور در طبقه مربوطه واقع نشود، باز نمی شود و به همین دلیل به برخی از آن‌ها، درب‌های نیمه اتوماتیک نیز گفته می‌شود.

۲درب‌های اتوماتیک

درب‌های اتوماتیک جزو محبوب‌ترین و پر استفاده‌ترین درب‌های آسانسور هستند. درب‌های اتوماتیک به چند دسته شامل سانترال، شیشه ای و ام اس (MS) دسته‌بندی می‌شوند. تشخیص موانع، سنسورهای فشار، سنسورهای ترافیک، کنترل سرعت و تغذیه دوربین مدار بسته از جمله ویژگی‌های درب‌های اتوماتیک است.

۳درب‌های تاشوی اتوبوسی

در حال حاضر کمتر کسی است که از درب‌های تاشوی اتوبوسی برای آسانسور ساختمان خود استفاده کند. دلیل این موضوع میزان فضای زیادی است که حین باز شدن این درب‌ها اشغال می‌شود.

۴درب‌های تلسکوپی

طراحی درب‌های تلسکوپی به گونه‌ای است که نیازی به لغزش درب تا انتهای دیوار نیست. هنگامی که درب باز می‌شود، به صورت مجزا و تک تک جمع می‌شوند و در فضای داخلی دیوار قرار می‌گیرند. به همین دلیل است که برای مکان‌های با فضای کم بسیار مناسب هستند. درب‌های تلسکوپی جزو دسته درب‌های اتوماتیکی محسوب می‌شوند. درب‌های تلسکوپی یکی از بهترین انتخاب‌ها برای نصب در آپارتمان‌های مدرن است. چون به کاهش فضای مورد استفاده در فضای راهروها کمک می‌کند. همچنین به دلیل داشتن ماهیت جمع‌شوندگی، نقل مکان به داخل یا خارج از آپارتمان را ساده می‌کند. درب تلسکوپی در جنس‌ها و انواع مختلفی مانند درب‌های ضد حریق، شیشه‌ای، استیل ضدزنگ، بازشو پنل، باز شونده مرکزی و کشویی در بازار موجود هستند.

معرفی انواع موتور آسانسور

موتورهایی که بر روی انواع آسانسورها نصب می‌شوند، انواع مختلفی دارند و هر کدام از آن‌ها دارای قدرت و ویژگی خاصی هستند. موتورهایی که در آسانسورهای ایران نصب می‌شوند به دو دسته موتورهای گیربکسی و بدون گیربکسی تقسیم می‌شوند. در ادامه شما را با این دو مدل از انواع موتورهای آسانسور بیشتر آشنا خواهیم کرد.

موتور گیربکسی آسانسور

موتورهای گیربکسی یکی دیگر از انواع موتورهایی است که بر روی آسانسورها نصب می‌شود. این مدل از آسانسورها دارای گیربکس هستند و به وسیله این گیربکس قدرت لازم برای جابه‌جایی بین طبقات را بدست می‌آورد. روغن موتور گیربکسی باید به طور مدوام چک شود؛ چرا که کمبود روغن در این موتورها باعث خرابی آن‌ها می‌شود. گیبرکسی که در این مدل از موتورها قرار گرفته است، شروع به چرخش می‌کند و کابین آسانسور بین طبقات جابه‌جا می‌شود. گیربکس این نوع موتورها به وسیله یک میله به روتر متصل است. چرخش گیربکس‌ها باعث به حرکت درآوردن چرخ دنده‌ها می‌شود و فلکه گیربکس شروع به چرخ می‌کند. قدرت بازدهی این مدل از موتورها 85 درصد است و توانایی حمل کابین آسانسور را تا 89 طبقه دارند. این مدل از موتورهای هستتند به دلیل قیمت ارزان‌تری که نسبت به موتورهای گیرلس دارند، طرفداران بیشتری دارند. این نمونه از موتورها به دو دسته موتورهای تک سرعته و دو سرعته تقسیم می‌شوند. 

موتور بدون گیربکس

این مدل از موتورها بدون گیربکس طراحی شدند و توانایی حمل بار بیشتری را نسبت به موتورهای گیربکس دار دارند. ارزش این مدل از موتورها نسبت به موتورهای گیربکسی بیشتر است و بازده کاری آن‌ها نیز بیشتر می‎باشد. چرخش روتور در این مدل از موتورها باعث به حرکت درآوردن فلکه می‌شود. موتورهای بدون گیربکس مصرف انرژی کمتری دارند و به راحتی تغییر سرعت می‌دهند. زمان توقف کابین اسانسور در مدل از آسانسورها کاهش یافته است، از این رو به راحتی می‌توانند با سرعت بالا حرکت کنند. شتاب گیری در این مدل از آسانسورها به آرامی انجام می‌شود و کابین در شروع حرکت و یا توقف دچار لرزش نمی‌شود. موتورهای گیربکسی داغ و جام نمی‌کنند و از قدرت بالایی برخوردار هستند. برای نصب این موتورها بر روی آسانسور نیازی به در نظر گرفتن فضایی برای موتورخانه نمی‌باشد؛ چرا که موتورهای بدون گیربکس در بالای کابین آسانسور نصب می‌شوند.

مراحل نصب آسانسور به چه صورت است؟

نصب آسانسور در ساختمان‌ها نیازمند ایجاد پیش نیازها و ایجاد شرایط به خصوصی است. نصب آسانسور یکی از مراحل مهم عملی در ساخت ساختمان‌ها می‌باشد که باید با دقت انجام شود. پس از فراهم سازی پیش نیازها و ایجاد شرایط لازم، باید کف چاله آسانسور آماده شود. سپس نقشه ساخت این آسانسور باید طراحی گردد و بتون ریزی کف چاهک انجام شود. در ادامه، عملیات آهن کشی چاهک آسانسور و دیوارکشی اطراف چاهک باید انجام شود. پس از آن، باید موتورخانه آسانسور ساخته شود و دورچینی درب طبقات آسانسور انجام گیرد. در انتها کابل کشی آسانسور اجرا شده، تابلو برق سه فاز نصب می‌گردد و بتن ریزی سقف چاهک آسانسور انجام می‌شود.

البته، مراحل نصب آسانسور با توجه به متفاوت بودن انواع آسانسور ممکن است فرق داشته باشد. یکی از نکات مهمی که باید هنگام نصب آسانسور رعایت کنید، این است که آسانسوری که تهیه می‌کنید باید استانداردهای لازم را داشته باشد؛ در غیر این صورت نمی‌توانید گواهی استاندارد آسانسور را برای ساختمان خود دریافت کنید. در نهایت، اجازه بهره‌برداری و پایان کار برای شما صادر نخواهد شد.

از موارد دیگری که لازم است تا زمان تهیه و نصب آسانسور در نظر داشته باشید، این است که به هزینه و خدمات پس از فروش آن نیز توجه کنید. برخی از شرکت‌ها علاوه بر هزینه‌ای که در زمان نصب آسانسور از شما دریافت می‌کنند، هزینه دیگری را نیز به ازای تعمیرات و خدمات نگهداری طی یک بازه زمانی مشخص از شما اخذ می‌کنند. بنابراین شما به عنوان یک کارفرما موظف هستید تا به چنین مواردی توجه کافی را داشته باشید.

فروشگاه قطعات آسانسور کلمان، یکی از مراکز خرید آسانسور و قطعات آن است که محصولات معتبر و دارای استانداردی را برای فروش به مشتریان عرضه می‌کند. شما می‌توانید انواع آسانسور را از این فروشگاه، با تضمین اصالت کالا دریافت نمائید.

مزایای نصب آسانسور چیست؟

نصب آسانسور در ساختمان‌ها مزایای زیادی هم برای ساختمان و هم برای ساکنان ساختمان به همراه دارد. افراد با نصب انواع آسانسور در ساختمان‌های امروزی قیمت و ارزش ساختمان را افزایش می‌دهند. در ادامه شما را با مزایای آسانسور آشنا خواهیم کرد. 

مزایا
توضیحات
راحتی ساکنان
با نصب انواع آسانسور در ساختمان‌ها ساکنان به راحتی و در کمترین زمان ممکن می‌توانند به سایر طبقات منتقل شوند. همچنین آن‌ها می‌توانند از آسانسور برای جابه‌جایی بار نیز استفاده کنند.
افزایش دسترسی
ساختمانی که دارای آسانسور است، ساکنان به راحتی می‌توانند به آخرین طبقه، پارکینگ و سایر طبقات مهم ساختمان دسترسی داشته باشند.
افزایش ارزش ساختمان
نصب انواع آسانسورها در ساختمان‌ها با توجه به نوع آسانسوری که در آن نصب شده است، باعث افزایش قیمت ملک می‌شود. همچنین این مورد در افزایش نرخ اجاره بهای ساختمان را نیز به همراه دارد.
افزایش امنیت
فناوری‌هایی که در برخی از آسانسورها به کار برده می‌شود باعث می‌شود امنیت ساختمان نیز افزایش یاد. به عنوان مثال پنل فرمان کارتی یکی از مواردی است که دسترسی افراد غیر مجاز به آسانسور و سایر طبقات را محدود می‌نماید.
جلوگیری از خستگی
برای جابه‌جایی بین طبقات ساختمان دیگر نیازی به استفاده از پله‌ها نیست و افراد تنها با فشار دادن یک دکمه در آسانسور به سایر طبقات جابه‌جا می‌شوند.
قابلیت استفاده برای همه
استفاده از این وسیله برای همه افراد ممکن است و افرادی که توانایی بالا رفتن از پله‌ها را ندارند، می‌توانند با استفاده از آن به سایر طبقات بدون هیچ گونه مشکلی جابه‌جا شوند.
صرفه جویی در زمان
تعداد طبقات آسانسورهای امروزی بسیار زیاد است و افراد برای رسیدن به بالاترین نقطه ساختمان باید زمان زیادی را سپری کنند. آسانسور این ویژگی را به افراد می‌دهد تا در کمترین زمان ممکن به طبقه مورد نظرشان منتقل شوند.


آسانسور یکی از وسایل رفت و آمد پرکاربرد است که تقریبا در همه ساختمان‌های چند طبقه وجود دارد. آسانسور دارای انواع تجهیزات مختلف و کوچک و بزرگی است که تعیین کننده اصلی قیمت آسانسور هستند. قیمت قطعات آسانسور نیز بر اساس نوع کارایی و برند آن‌ها متفاوت است. عامل دیگری که در تعیین قیمت آسانسور موثر است انواع آسانسور است که کاربردهای متنوعی دارند، به همین علت دارای قیمت‌های گوناگونی هستند. 

بازرگانی قطعات آسانسور و پله برقی کلمان یکی از فعالان صنعت آسانسور است با بیش از 10 سال سابقه درخشان در این حوزه، با حذف واسطه در راستای خرید و فروش قطعات آسانسور در بالاترین کیفیت و مناسب ترین قیمت در حال فعالیت است. هدف کلمان ایجاد بستری تخصصی و امن برای خریداران قطعات آسانسور و همچنین تولیدکنندگان این حوزه است.

جمع بندی

آسانسور یکی از مهم‌ترین امکانات رفاهی ساختمان‌های امروزی است که باعث افزایش سطح رفاه زندگی آپارتمان نشینی شده است. امروزه بیشتر ساختمان‌های 3 تا 4 طبقه به بالا دارای آسانسور است و نبود آسانسور در ساختمان‌های بلند به عنوان یک مشکل بزرگ در نظر گرفته می‌شود. نصب آسانسور در ساختمان‌ها مزایای زیادی برای ساختمان و ساکنین آن دارد که افزایش ارزش ملک از مهم‌ترین مزایای آن به شما می‌آید. آسانسور دارای اجزای مختلفی است که درب آسانسور، کابین آسانسور، موتور آسانسور و غیره از مهم‌ترین قطعات آن به شمار می‌آید. ما در این مقاله سعی بر این داشتیم تا شما را با انواع آسانسور آشنا کنیم تا در زمان خرید و نصب این دستگاه اطلاعات جامعی داشته باشید.

سوالات متداول

هزینه نصب اسانسور چقدر است؟

هزینه نصب آسانسور با توجه به یکسری فاکتورهایی مشخص می‌شود که هر شرکت آسانسور فاکتورهایی را برای تعیین قیمت در نظر گرفته است. آما به طور کلی ارتفاع ساختمان، اندازه چاله آسانسور از مهم‌ترین فاکتورهای افزایش قیمت نصب آسانسور است.

چه مدل آسانسورهایی وجود دارد؟

آسانسور شیشه‌ای، آسانسور خانگی، آسانسور صنعتی، آسانسور کششی و غیره از انواع آسانسورهایی هستند که در ساختمان‌های امروزی نصب می‌شوند.

آیا تعمیر و نگهداری آسانسور الزامی است؟

بله، آسانسورها باید به صورت دوره‌ای مورد بررسی قرار بگیرند که ترافیک ساختمان مشخص کننده زمان تعمیر و بازرسی آسانسور است. هر چه ترافیک ساختمان بیشتر باشد، فاصله بین تعمیر قبلی تا تعمیر جدید کوتاه‌تر می‌شود.

آیا آسانسور ایمن است؟

بله، قطعات و اجزای مختلفی بر روی آسانسور نصب می‌شوند که هر کدام وظیفه افزایش ایمنی آسانسور را دارند.

مقالات مرتبط
    • کلمان

دیدگاه شما

ارسال دیدگاه

واتساپ
واتساپ
پاسخگوی سوالات شما هستیم