بررسی کامل انواع درب آسانسور + مشخصات،کاربرد و قیمت آنها

یکی از اجزای مهم آسانسور از نظر ایمنی و کارکرد، درب آسانسور(Elevator door) است. نصب و سوار کردن درب آسانسور از اهمیت بالایی برخوردار است. در صورت بی دقتی در نصب اجزای مختلف درب آسانسور میتوان شاهد بروز خسارتهای مالی فراوان و حتی جانی بود. بر همین اساس مهمترین وظیفهی دربهای آسانسور، تامین امنیت مسافران از طریق تفکیک فضا و قطع دسترسی به محیطهای خطرناک است. همچنین نباید از جنبه تزییتی درهای اسانسور در کنار ایمنی آن غافل شد. درب آسانسور بر اساس موارد مختلفی طبقه بندی میشوند که در هر سیستم آسانسور دو نوع درب طبقه و درب کابین وجود دارد. تعداد درب طبقه به تعداد توقفهای موجود در ساختمان بستگی دارد
بررسی انواع درب آسانسور
به طور کلی هر دستگاه آسانسور از مجموعهای شامل دو نوع درب تشکیل شده است که به صورت یکپارچه عمل میکنند. این مجموعه عبارت است از درب کابین که بر روی کابین سوار میشود و درب طبقات که در هر ایستگاه آسانسور یکی از آن وجود دارد. تقسیمبندیهای دیگری نیز برای دربهای اسانسور وجود دارد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
درب کابین
تعداد درب کابین آسانسور بستگی به تعداد ورودی و خروجی کابین آسانسور دارد که به صورت معمول تعداد درب کابین در اکثر ساختمانها یکی است. در کابین همراه با کابین آسانسور جابهجا میشود و تنها در زمان ایست کامل در توقفگاه باز میشود. این درب به صورت خودکار در زمان حرکت بسته شده و با ایزوله کردن فضای کابین مسافران را از خطرات محیطِ متحرکِ پیرامون، محفوظ میدارد. درب کابین آسانسور به دو نوع تمام اتوماتیک و نیمه اتوماتیک تقسیم میشود که اجزای تشکیلدهندهی درب کابین عبارت است از:
- کفشکها
- کنتاکت
- موتور سر درب
- تسمه
- قرقرهها
- چهارچوب
- لتهها
- سیل درب
درب طبقات
درب طبقه آسانسور، بین ایستگاه طبقه و چاه آسانسور قرار دارد که دسترسی افراد حاضر در طبقات به چاه آسانسور را محدود میکند و خطراتی نظیر سقوط به چاه یا برخورد با کابین در حال حرکت را از بین میبرد. درب طبقه تنها زمانی باز میشود که کابین در طبقه به جهت ورود یا خروج مسافرین توقف کرده باشد. نوع و همچنین اندازهی این درب به نوع کاربری آسانسور، فضا و استانداردهای موجود بستگی دارد. درب طبقات آسانسور انواع مختلفی دارد که میتوان لولایی، تلسکوپی، سانترال و دربهای آکاردئونی را نام برد. انتخاب نوع و اندازه بازشوی درب طبقات با توجه به طراحی آسانسور و متناسب با نوع کاربری و مطابق با استانداردها صورت می گیرد.
انواع درب آسانسور از نظر نوع کارکرد
در تقسیمبندی دیگری از درب آسانسور، دربهای کابین و درب طبقات آسانسور را از نظر نوع کارکرد به ۲ نوع درب اتوماتیک و نیمه اتوماتیک طبقهبندی میکنند. تفاوت کلی این دربها در نوع نیروی لازم جهت باز یا بسته شدن آنها میباشد.
درب اتوماتیک آسانسور
در این نوع از درب های آسانسور، هم درب کابین و هم درب طبقات بصورت خودکار باز و بسته میشوند. این نوع دربها را یا از نوع تسلکوپی یا سنترال طراحی و اجرا میکنند. در نوع تلسکوپی درب تنها از یک سمت باز و بسته میشود و در نوع سنترال درب از وسط باز و سپس دوباره از کنارهها بسته میشود.درب های اتوماتیک سرعت بالاتر، صدای بسیار کم و سهولت کاربری بیشتری دارند.
قسمتهای تشکیلدهندهی دربهای اتوماتیک عبارتند از:
- کنتاکت
- کفشکها
- سیل درب
- لتهها
- چهارچوب
درب نیمه اتوماتیک آسانسور
دربهای نیمه اتوماتیک به وسیلهی نیروی مکانیکی وارد شده توسط مسافر(هل دادن) باز و یا بسته میشوند. به اینگونه که درب طبقات که به صورت لولایی میباشد توسط مسافر باز شده و درب کابین که اغلب از نوع تلسکوپی میباشد، بدون دخالت مسافر به شکل خودکار باز میشود.
انواع درب آسانسور از نظر نوع باز و بسته شدن
دربهای آسانسور را از نظر نوع و سبک باز و بسته شدن به چندین دستهی کلی تقسیمبندی میشوند. اکنون به معرفی آنها میپردازیم.
درب لولایی آسانسور
این دربها که از قدیمیترین نوع درب میباشد برای آسانسورهای کوچک با فضای محدود کاربرد دارد. عدم نیاز به عرض زیاد جهت کارکرد صحیح از مزایای این نوع دربها میباشد. معمولا این دربها در عرضهای ۷۰،۸۰ و ۹۰ سانتیمتری تولید میشوند. از معایب این دربها میتوان به مسدود شدن مسیر راهرو هنگام باز شدن درب، سختی باز شدن از نظر نیروی مکانیکی لازم، زمانبر بودن عملیات باز و بسته شدن درب و همچنین عدم کاربرد صحیح برای افراد معلول و کودکان و سالمندان اشاره نمود. اجزای تشکیلدهندهی این نوع از درب عبارت است از:
- کنتاکت
- دیکتاتور
- لولا
- دستگیره
- لته
- چهارچوب
درب آسانسور ساده یا لولایی تک لنگه
درب آسانسور لولایی تک لنگه یاSwing Door جزو رایجترین انواع درب طبقه آسانسور، درب های لولایی تک لنگه هستند که هم از ایمنی بالایی برخوردارند و هم از لحاظ قیمت تمام شده مقرون به صرفهترین انواع درب طبقه آسانسور هستند. به همین دلیل چنانچه مشتری قصد دارد بیش از اندازه برای اینکار هزینه نکند، این مدل درب، پیشنهاد خوبی است. این مدل درب در دو نوع چپ بازشو و راست بازشو تولید میشود. لذا هنگام طراحی و نصب درب بایستی به این موضوع دقت شود.
درب آسانسور ساده یا لولایی دو لنگه
استفاده و نصب درب لولایی دو لنگه یا Bespoke Door در شرایطی توصیه میشود که لازم باشد فضای ورود به داخل کابین آسانسور، عریضتر شود، اما فضای کافی برای بازشوی درب اتوماتیک در چاه آسانسور وجود نداشته باشد و طراح قصد استفاده از حداکثر فضای مفید چاه آسانسور را داشته باشد. در همچین شرایطی معمولا از درب های لولایی دو لنگه استفاده میشود. اکثرا در بیمارستانها و آسانسورهای باربر با توجه به اهمیت عرض مفید ورود به کابین، این موضوع بیشتر دیده میشود. اگر قصد استفاده از این مدل درب را برای فضای لابی هتل دارید، لازم است فضای کافی برای باز شدن درب و حرکت برانکارد و گاری حمل بار وجود داشته باشد. بنابراین طراح بایستی آن فضا را در طراحی خود لحاظ کند.
درب عمودی آسانسور
این درها بیشتر در آسانسورهای باربری کاربرد دارند. عملکرد این دربها به این صورت است که درب در راستای عمودی از پایین باز و به سمت بالا رفته و جمع میشود. در هنگام بسته شدن نیز در راستای عمود پایین آمده و باعث بسته شدن درب آسانسور میشود. نیروی باز و بستهکنندهی این نوع دربها هم از نوع مکانیکی(دستی) و هم از نوع الکترومکانیکی(موتور) میباشد.
درب کپسولی آسانسور
دربهای کپسولی تنها از یک سمت باز یا بسته میشوند. سه قاب بالای این نوع دربها نصب میشود که در هنگام باز و بسته شدن، بصورت کشویی بر روی یکدیگر قرار میگیرند و از مزایای این نوع دربها سرعت بالاتر نسبت به دربهای لولایی میباشد.
درب سنترال آسانسور
دربهای سنترال از دو لنگه مجزا تشکیل شدهاند که هنگام بسته شدن، این لنگهها بصورت مماس کنار هم قرار میگیرند. در زمان باز شدن نیز به صورت کشویی به طرف سمت چپ و راست حرکت میکنند و باعث باز شدن درب از قسمت میانی میشوند. مزیت این دربها سرعت بالای عملکرد و باز و بسته شدن است. عیب این نوع دربها عدم کارکرد صحیح به هنگام خطا و یا کار نکردن چشمی درب آسانسور است.
درب آسانسور تلسکوپی
طراحی درب آسانسور تلسکوپی که با نام درب کشویی یا Sliding Door نیز شناخته میشود، به گونهای است که لته های آن به صورت تلسکوپی روی هم قرار میگیرند. هنگام انتخاب و خرید این نوع درب ها باید به این نکته توجه داشت که جهت باز شدن یا بسته شدن لته های درب به چه صورت است. جهت درب توسط مشاور یا مهندس طراح با توجه به ابعاد و شکل چاه آسانسور و موقعیت لابی طبقات ساختمان، هنگام طراحی آسانسور تعیین میشود. همچنین هنگام طراحی آسانسور با توجه به فضای داخل چاه و کابین، تعداد لتههای درب آسانسور نیز باید مشخص شود. در یک تعریف کلی برای اینکه برای شما چگونگی باز و بسته شدن این مدل درب واضحتر بیان شود باید گفت که بازشوی درب آسانسور به سمتی گفته میشود که زمانی که مقابل لتههای درب طبقه قرار میگیریم میبینیم که هنگام باز شدن درب آسانسور لتهها به آن سمت حرکت کرده و روی یکدیگر قرار میگیرند.
لذا درب های تلسکوپی به دو دسته، راست بازشو و چپ بازشو تقسیمبندی میشوند. نامگذاری آنها نیز بر اساس تعداد لتههای استفاده شده در درب است. که مثلا با نام درب کابین تلسکوپی دو لته راست بازشو یا مثلا درب طبقه تلسکوپی سه لته چپ بازشو نامگذاری میشوند.
درب آسانسور اتوبوسی
از دیگر انواع درب آسانسور، درب آسانسور اتوبوسی است. البته این مدل درب به نام درب تاشو یا Folding Door نیز شناخته میشود. جالب است که اگر بگوییم عملکرد این مدل درب آسانسور شبیه به دربهای اتوبوس است. و علت نامگذاری نیز به همین جهت است. عملکرد این دربها به گونه ای است که لتهها به صورت آکاردئونی یا تاشو به صورت تلسکوپی به یک سمت یا سانترال به طرفین جمع میشوند. نکته مهم این است که از این مدل درب غالبا برای درب کابین آسانسور استفاده میشود. اما اگر شرایط به نحوی باشد که محدودیتهایی برای طراح وجود داشته باشد، میتوان از این نوع درب برای درب طبقه آسانسور نیز استفاده کرد.
درب آسانسور جمع شو
یکی دیگر از مدلهای درب آسانسور، درب آسانسور جمع شو یا Collapible Door هستند. از ویژگیهای این درب میتوان به قیمت تمام شده بسیار پایین، عملکرد بسیار ساده و تقریبا بینیازی از هرگونه سرویس و نگهداری تخصصی اشاره کرد. همچنین باید گفت نصب این مدل درب موجب استفاده تقریبا حداکثری از فضای لابی طبقه و ایجاد حداکثر بازشو برای کابین آسانسور میباشد.
گرچه موارد بالا جزو مزایای این مدل درب میشود اما امروزه از این مدل درب با توجه به وضع قوانین جدید استاندارد آسانسور و سختگیری بیشتری که برای حفظ ایمنی و سلامت مسافران آسانسور لحاظ شده است، در آسانسورهای مسکونی استفاده نمیشود. ولی همچنان در آسانسورهای اماکن صنعتی و کارخانجات از درب آسانسور جمع شو استفاده میشود.
درب آسانسور منحنی
کاربرد درب آسانسور منحنی یا Curved Door اکثرا در آسانسورهای فوق لاکچری و دارای کابین و چاه گرد یا دارای سطح مقطع منحنی است. حتما شما هم این مدل دربها را در هتلها، فروشگاهها و مراکز نمایشگاهی خیلی خاص که موجب جذب مشتری و زیبایی بخشی در محیط های عمومی میشود، دیدهاید. بسیاری از سازندگان ساختمانهای فوق لاکچری نیز از طرفداران درب آسانسور منحنی هستند.
گرچه درب آسانسور منحنی جزو دستهبندی درب های آسانسور کشویی سانترال یا درب آسانسور لولایی قرار میگیرند، اما به دلیل جلوه باشکوهی که دارند و همچنین زیبایی خاص و طراحی چشم نوازی که دارند معمولا به صورت یک دسته جداگانه معرفی میگردند.
درب های منحنی معمولا در آسانسورهای پانوراما یا پانورامیک استفاده میشوند. به همین دلیل غالبا به صورت شیشه ای با فریم استیل یا تمام شیشه ای تولید میشوند. با توجه به اهمیت موضوع سلامت مسافران و حفظ آنها، این مدل آسانسورها بایستی مراحل سخت استانداردی را پشت سر بگذارد.
انواع طرح درب آسانسور
برای تولید درب های طرحدار از دستگاههای CNC استفاده میشود. طرح و مدلهای زیادی را میتوان با این دستگاهها تولید کرد. در ساخت چهارچوب این نوع درب ها از ورق ۲ میلیمتر و برای لته درب از ورق ۱.۲۵ میلیمتر استفاده میشود. همچنین ارتفاع درب آسانسورهای طرح دار ۲ متر میباشد. تنوع رنگی این مدل درب ها زیاد است. برای رنگ کردن آنها از رنگ الکترواستاتیک در تنوع رنگی مختلف استفاده میشود که تنوع و زیبایی خاصی به این درب ها میدهد. رنگهای کرم چرم و مسی چکشی، سفید چرم، سفید صدفی، زرشکی طلایی، زرشکی مشکی، نسکافهای، قهوهای سوخته از جمله رنگهای موجود هستند که تقریبا تمام سلیقهها را پوشش میدهند.
از جمله مدلهای درب های طرحدار آسانسور میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- درب آسانسور طرح زنبوری
- درب آسانسور طرح فوپا ترک
- درب آسانسور طرح خورشیدی
- درب آسانسور طرح مدرن
- درب آسانسور طرح مینیاتوری
- درب آسانسور کرکرهای
- درب آسانسور طرح ستاره
- درب آسانسور طرح گل
- درب آسانسور طرح کلاسیک
- درب آسانسور طرح ونوس
- درب آسانسور طرح دیپلمات
- درب آسانسور طرح الماس
- درب آسانسور طرح آسا
- درب آسانسور ساده سنگین
مزایای درب سنترال نسبت به درب تلسکوپی
- زمان باز و بسته شدن کمتری دارند.
- از لحاظ بصری زیباتر هستند و امکان قرینهسازی کابین با طبقه را فراهم میکنند.
- فضای کمتری از عمق کابین را اشغال میکنند و در کابینهایی که نیاز به عمق بیشتر دارند، کارایی بهتری دارند.
قطعات و تجهیزات درب آسانسور
درهای آسانسور نیز مانند دیگر تجهیزات آسانسور از قسمتهای مختلفی تشکیل شده است. برخی از این قطعات در انواع درهای آسانسور مشترک بوده و برخی دیگر تنها برای یک نوع خاص از درب مورد استفاده قرار میگیرد.
دیکتاتور درب یا آرام بند
وظیفهی این قطعه در درب های آسانسور، جلوگیری از برخورد و ضربه شدید درب با قسمتهای کابین است. وجود این قطعه در سیستم درب آسانسور باعث نرمی و آرامی باز و بسته شدن درب آسانسور میشود.
مگنت درب
این قطعه برای ایمنی درب آسانسور به کار گرفته میشود. به این صورت که هنگام رسیدن درب به طبقه قفل درب بر روی مگنت فشار ایجاد میکند و باعث باز شدن درب میشود. مگنت درب آسانسور از یک سیم پیچ مغناطیسی و یک اهرم و جک تشکیل شده است.
برای بررسی و آشنایی دقیق با قطعات اصلی سیستم آسانسور کلیک کنید.
سنسور درب
نقش این سنسور تشخیص وجود یا عدم وجود شی یا شخص در جلوی درب و همچنین لابهلای در آسانسور میباشد. در دو نوع پردهای و نقطهای وجود دارد. در صورت وجود شی این سنسور اجازه بسته شدن درب و در نتیجه اجازهی حرکت به آسانسور را نمیدهد.
کفشک
محل قرارگیری این قطعه در بالا یا پایین کابین در امتداد ریل راهنما است. وظیفهی کفشکها هدایت درب برای باز یا بسته شدن است. کفشک لغزشی، ثابت و غلطکی از انواع کفشکهای درب آسانسور میباشد.
کدام نوع از درب های آسانسوری بهتر است؟
درب آسانسور از نظر ایمنی برای سیستم آسانسور از اهمیت بالایی برخوردار است. طراحی و نصب درب انواع درب آسانسور بر روی طبقات و کابین باید با دقت و تجربه کافی انجام شود. کوچکترین خطا یا اندازهگیری نادرست در نصب هر یک از قطعات، جدا از کاهش طول عمر مفید دربها و خرابیهای پیدرپی، باعث ایجاد خسارتهای جانی و مالی جبران ناپذیری میشود. کیفیت قطعات و درب نیز حائز اهمیت است. خرید و استفاده از دربهای بیکیفیت که در ساخت قطعات آن از مواد نامرغوب و بیکیفیت استفاده شده است، کاهش طول مفید دربها و همچنین خرابی و استهلاک در سایر قطعات آسانسور را به همراه دارد.
برندهای درب آسانسور
در کلمان برترین برند های درب آسانسور از برند یاران تا سپاهان، بیابانی و آریان سیستم رو و... با مناسبترین قیمت موجود است.برای خرید درب آسانسور و دیگر قطعات آسانسور به مرکزهای معتبر قطعات و تجهیزات آسانسور مراجعه کنید. برای مشاوره رایگان و همچنین خرید قطعات و تجهیزات مختلف آسانسور به ویژه انواع دربهای آسانسور میتوانید همین حالا از راه های ارتباطی با گروه بازرگانی کلمان استفاده کنید.
عوامل موثر بر قیمت درب آسانسور
قیمت درب آسانسور با توجه به سایز درب های آسانسور که از پر فروش ترین سایز درب ها میتوان به سه سایز 70 و 80 و 90 اشاره کرد متفاوت است. و از عوامل موثر دیگر بر قیمت درب آسانسور میتوان به برند درب و نوع درب های آسانسور اشاره کرد که قیمت درب های آسانسور تمام اتوماتیک نسبت به درب های نیمه اتوماتیک گران تر است و همین نسبت قیمت درب لولایی نسبت به دو نوع درب دیگر ارزان تر است و میان برند های درب آسانسور سلکوم پلاس گران ترین درب محسوب میشود و همچنین توس ارزان ترین درب آسانسور محسوب میشود.
دربهای طبقات مشهودترین بخش بیرونی آسانسور میباشند و علاوه بر ایمنی، جنبهی زیبایی نیز دارند. به همین منظور در طراحی آنها از مواد مختلف از جمله آهن، استیل، شیشه ای و... در رنگها و طرحهای مختلف استفاده میگردد تا با معماری بنا هماهنگ گردند. ارتفاع درب طبقات معمولا ۱۹۵ سانتیمتر است. دربهای نیمهاتوماتیک حتما باید دارای شیشه جهت نمایش حضور کابین در طبقه باشند. در انتخاب و طراحی درب کابین توجه به حداقل زمان باز و بسته شدن و عرض مناسب بسیار ضروری میباشد. در طراحی آسانسور با توجه به معماری بنا میتوان برای کابین یک درب یا دو درب(مجاور یا متقابل) در نظر گرفت. قبل از خرید لوازم آسانسور میتوانید از پشتیبانی فنی کلمان مشاوره تخصصی دریافت کنید.
زینلی
ممنون از اطلاعات خوبتون در مورد در اسانسور
رفیعی
مناسب ترین درب کابین اسانسور کدام است؟
صادق رفعت
بهترین برند درب اتوماتیک کدام است؟
راحیل
برای ساختمون قدیمی ، درب طبقه آسانسور با قیمت مناسب چی پیشنهاد میدید؟
پگاه هدایتی
لیست قیمت درب هارو کجا میشه دید؟
قهرمانی
درب لولایی چه برندی موجود دارین؟
صفری
تعمیر کار برای در اسانسور تو شیراز ممکنه بهم معرفی کنید
صادق مرادی
آسانسورهای شیشه ای نوع کششی هم دارن؟
مهندس اذری
در های اتوماتیک چطوری ریست کنیم؟