کفشک آسانسور + جدول قیمت و اطلاعات جامع

یکی از قطعات مهم آسانسور، کفشک آسانسور است، اهمیت وجود این قطعه در حرکت نرم و روان کابین آسانسور و وزنه تعادل آسانسور آشکار می‌شود. کفشک در بالا و پایین کابین و وزنه تعادل نصب می‌شود. نقش کفشک به عنوان هدایت‌کننده کابین و وزنه تعادل در امتداد ریل راهنمای آسانسور است. کفشک‌ها انواع مختلفی دارند که دارای قیمت و کیفیت‌های متفاوتی می‌باشند، در این صفحه کلمان قصد دارد به بررسی جامع و کامل در مورد کفشک آسانسور بپردازد.

کاربرد کفشک آسانسور چیست؟

همانطور که اشاره شد وظیفه‌ی اصلی کفشک، کمک به کاهش لغزش کابین آسانسور یا وزنه تعادل در امتداد ریل راهنمای آسانسور است؛ اما از دیگر کاربردهای این قطعه می‌توان به بالا بردن کیفیت حرکت آسانسور اشاره کرد. در مقاله جامع آموزش نصب ریل راهنمای آسانسور در مورد طول ریل‌ها و چگونگی اتصال آن‌ها به یکدیگر توضیح دادیم. هنگام عبور کابین آسانسور از محل اتصال ریل‌ها لرزش و ارتعاشی به وجود خواهد آمد. کفشک آسانسور این ارتعاش را خنثی کرده و کیفیت و یکنواختی حرکت کابین و وزنه تعادل آسانسور را تامین می‌کند. بر خلاف ظاهر بسیار کوچک این قطعه کاربرد آن بسیار زیاد است. 

آشنایی با تمام قطعات میکانیکال آسانسور در کمتر از 3 دقیقه

تعداد کفشک در آسانسور 

در یک آسانسور هم کابین و هم وزنه تعادل آن مجهز به کفشک هستند، بنابراین تعداد کفشک در کابین و وزنه تعادل آن چهار عدد است که در بخش بالایی و پایینی آسانسور نصب می‌شود. به همین علت شما باید از کفشکی استفاده کنید که دارای حداقل اصطکاک و سایش باشد و همچنین صدا را هنگام حرکت کابین و وزنه تعادل به حداقل برساند. رد کردن انحرافات موجود در ریل و سایر قطعات متصل به آن نیز به عهده کفشک است. در واقع وظیفه اصلی کفشک حفظ جان افراد درون کابین است. 

انواع کفشک آسانسور

کفشک‌ها را به طور کلی به 3 نوع کفشک لغزشی، کفشک غلطکی و کفشک ثابت تقسیم بندی می‌کنند. در کفشک لغزشی از تفلون، پلاستیک یا پی‌وی‌سی قابل تعویض به عنوان لنت استفاده می‌شود. در کفشک نوغ غلطکی که در بازار به آن کفشک رولر هم گفته می‌شود، یک بدنه‌ی فلزی محکم وجود دارد که غلطک‌هایی بر روی آن سوار است. پشت هر کدام از این غلطک‌ها فنر‌هایی تعبیه شده است که باعث چسبیدگی غلطک‌ها به مقطع‌های ریل‌ راهنمای آسانسور می شود. جنس غلطک‌ها در کفشک رولر از پلی اورتان است.

 

Elevator shoes

کفشک لغزشی آسانسور

این نوع کفشک برای حداکثر سرعت 2/5 متر بر ثانیه تعبیه شده است؛ اما به صورت معمول برای سرعت 2 متر بر ثانیه از آن استفاده می‌شود. سطح تماس کفشک لغزشی با ریل راهنمای آسانسور از جنس پلاستیک یا تفلون است. جهت پیشگیری از خرابی و یا شل شدن این سطح تعویض دوره‌ای آن توصیه می‌شود.

با توجه به اینکه این نوع کفشک برای سرعت بسیار کم کاربرد دارد، باید خدمات سرویس و نگهداری دوره‌ای این نوع کفشک به خوبی انجام شود. به همین علت کارشناسان بازرگانی کلمان برای کاهش اصطکاک، سایش و لغزش کفشک روغنکاری منظم ریل‌های آسانسور را ضروری می‌دانند. 

مهم‌ترین بخش کفشک لنت آن است که محل قرارگیری آن بین کفشک و ریل آسانسور می‌باشد. شما برای افزایش کارایی لنت کفشک باید حتما به سه توصیه زیر عمل کنید:

  • نصب و تنظیم صحیح کفشک لغزشی جهت عملکرد صحیح و روان آسانسور 
  • تمیز و مرتب بودن ریل‌های آسانسور  
  • روغنکاری مداوم ریل آسانسور 

کفشک رولری یا غلطکی آسانسور

برای سرعت بالاتر از  دو و نیم متر بر ثانیه از این نوع کفشک استفاده می‌شود، کفشک رولری یا غلطکی به علت فنر تعبیه شده در آن معمولا برای سرعت‌های بالای 5 متر بر ثانیه مناسب است. بافر یا ضربه گیر آسانسور موجود در این نوع کفشک عامل اصلی کاهش لرزش کابین است.

ساختمان‌هایی که دارای ارتفاع بسیار زیاد هستند باید از آسانسوری با سرعت بالا استفاده کنند. با توجه به اینکه سرعت بسیار زیاد موجب لرزش بیش از حد کابین می‌شود، استفاده از کفشک رولری یا غلطکی در این نوع آسانسور ضروری است. این نوع کفشک باعث کاهش مصرف انرژی تا حد زیادی می‌شود. 

کفشک رولری یا غلطکی دارای ساختار ویژه‌ای است، در این نوع کفشک معمولا غلطک‌ها بر روی بدنه فلزی محکم متصل می‌شوند. در این صورت امکان اتصال همیشگی کلیه غلطک‌ها با سطوح مقابل ریل راهنما وجود دارد. در این صورت حرکت و عملکرد غلطک‌ها به خوبی انجام می‌شود.

به منظور کاهش و حذف سر و صدای آسانسور و همچنین بهبود عملکرد آن نیز غلطک‌ها مجهز به نوار تایری از جنس پلی اورتان هستند. جهت محافظت از چرخ‌ها نیز یک محافظ فلزی در بالای کابین و وزنه تعادل قرار دارد.

به منظور بهبود کیفیت این نوع کفشک توصیه می‌شود که محل حرکت آن بر روی ریل‌های خشک باشد. همچنین تعداد چرخش رول‌های این نوع کفشک باید به اندازه‌ای مشخص در کابین و وزنه تعادل باشد. بر همین اساس تعداد دور‌های استاندارد مختص کابین باید حداکثر 450 دور در دقیقه باشد. این چرخش برای وزنه تعادل باید حداکثر 950 دور در دقیق باشد. 

کفشک ثابت 

کفشک ثابت به همانند دو کفشک قبلی نیست و ثابت است. این قطعه قابلیت تحرک و ایجاد ارتجاع را ندارد و معمولاً برای کادر وزنه و کاراسلینگ هیدرولیک نوع L استفاده می‌شود. این مدل درای استحکام بالا و همچنین قیمتی مقرون به صرفه است. اگر در زمان نصب ریل اسانسور اشکالی وجود داشته باشد به راحتی آن را به کابین آسانسور  منتقل می‌کند.

تفاوت کفشک غلطکی با لغزشی

کفشک غلطکی با لغزشی تفاوت‌های زیادی دارد که این تفاوت‌ها موجب انتخاب کردن یا نکردن این کفشک‌ها شده است.

کفشک غلطکیکفشک لغزشی
از 3 طرف دارای غلطک و فنر هستندکفشک‌های لغزشی ثابت هستند و به لنت‌های پلاستیکی مجهز هستند
لرزش‌ها و ارتعاشات به کابین آسانسور وارد نمی‌شودکوچک‌ترین اشتباهی باعث لرزش در کابین آسانسور می‌شود
نیازی به روغن کاری نداردقسمتی از آن در ریل آسانسور قرار می‌گیرد
غلطک‌ها بر روی ریل به راحتی حرکت می‌کنندبه دلیل روغن کاری زیاد، گرد و خاک زیادی به آن می‌چسبد و باعث ایجاد صدا در هنگام حرکت کابین می‌شود
به دلیل اصطکاک کمتر، انرژی کمتری مصرف می‌شودکفشک لغزشی دارای فنر تنظیک است که در بیشتر مواقع به خوبی تنظیم نمی‌شود
قیمت بالاقیمت پایین
نصب راحت کفشک غلطکی(بر روی یوک کابین آسانسور به راحتی نصب می‌شود)نصب آن مشکل است

با وجود این که کفشک‌های غلطکی ویژگی‌های بهتری دارند؛ اما کفشک‌های لغزشی بیشتر استفاده می‌شود. دلیل آن هم این است که قیمت کفشک‌های لغزشی کمتر از کفشک غلطکی است، تقریباً قیمت کفشک رولی 20 برابر کفشک لغزشی است.

بهترین کفشک آسانسور

کفشک‌های آسانسور انواع مختلفی دارد که هر کدام از آن‌ها توسط شرکت‌های متعددی تولید می‌شوند. قطعات آسانسور با کیفیتی توسط شرکت‌ها و برندهای ایرانی نیز ساخته می‌شود که قیمت‌های مقرون به صرفه‌تری نسبت به کالاهای خارجی دارند. در برخی موارد مشاهده شده است که جنس و کیفیت بهتری نیز در مقایسه با نمومه‌های خارجی دارند. به صورت کلی بهترین نوع کفشک، کفشکی است که حداقل اصطکاک و سایش را داشته باشد. همچنین کفشک باید هنگام حرکت کابین و وزنه تعادل سبب کاهش آلودگی صوتی و سر و صدا شود. از دیگر ویژگی یک کفشک خوب برای آسانسور، رد کردن انحرافات ناچیز موجود در ریل و محل اتصال ریل‌ها و عدم انتقال آن به کابین یا وزنه تعادل آسانسور می‌باشد. در ادامه شما را با بهترین کفشک آسانسور آشنا خواهیم نمود.

کفشک غلطکی آسانسور T16

کفشک‌های رولی یا غلطکی بهترین نوع و بهترین جایگزین برای غلطک‌های سایشی هستند. استفاده از این کفشک‌های غلطکی به دلیل داشتن ویژگی‌هایی از جمله، مصرف برق کمتر، نیاز به روغن کاری کمتر و حرکت نرم کابین آسانسور بر روی ریل‌ها نسبت به کفشک‌های سایشی یا لغزشی کاربرد بیشتری دارد. کفشک‌های رولی در ایران نیز ساخته می‌شوند که بر روی انواع آسانسورها قابل نصب می‌باشند؛ این کفشک‌ها دارای ویژگی‌های زیر می‌باشند.

دچار خوردگی و سایش نمی‌شوند؛ چرا که آلیاژ چرخ‌های کفشک‌ها به گونه‌ای است که نیاز به روغن کاری زیادی ندارند.
مقاومت و جنس خوبی دارند و تجهیزات روی ریل به آن آسیبی نمی‌رساند.
نیازی به سوراخ کاری مجدد نیست؛ چرا که اندازه یکسانی با کفشک‌های سایشی دارند.
به روغن کاری به صورت ماهانه نیازی نیست.
به راحتی و بدون نیاز به هیچ تنظیمات پیچیده‌ای نصب می‌شوند.دارای دو بلبرینگ هستند.
باعث کاهش لرزش و تکان‌های کابین آسانسورمی‌شود.
کیفیت بالاتری نسبت به کفشک‌های خارجی دارد.قیمت و کیفیت بسیار خوبی دارند.

رابطه کفشک و لغزش و ارتعاش کابین

در صورت نامناسب بودن جنس کفشک، احتمال گیر کردن کابین در ریل راهنما یا کادر وزنه وجود دارد. در واقع جنس کفشک‌ها تاثیر زیادی در حفظ استحکام کابین آسانسور دارد. اگر عمل نصب این کفشک‌ها و ریل راهنما به خوبی انجام نشود مسافران لرزش کابین را خیلی احساس می‌کنند. برعکس نصب کفشک باکیفیت موجب افزایش سرعت آسانسور و همچنین حرکت بسیار نرم و روان آن می‌شود.

نحوه نگهداری کفشک آسانسور

کفشک آسانسور قطعه‌ای که باید در زمان بررسی و تعمیر آسانسور شرایط و وضعیت آن نیز بررسی شود. همانطور که متوجه شدید، کفشک‌ها در دو نوع غلطکی و لغزشی تولید و روانه بازار می‌شوند. کفشک غلطکی نیاز به روغن کاری به صورت مداوم و ماهانه ندارد؛ اما کفشک لغزشی به دلیل اینکه دارای لنت‌های پلاستیکی است به روغن کاری به صورت ماهانه نیاز دارد. کفشک آسانسور، دارای فنر است که باید در زمان نصب آن به خوبی تنظیم شود. فنر نباید خیلی محکم یا خیلی آزاد و رها باشد. اگر فنر بیش از حد نیاز سفت شود، ممکن است که به موتور آسانسور فشار وارد کند و باعث خرابی موتور شود. از طرفی دیگر اگر فنر آزاد و رها باشد، ارتعاشات و لرزش‌هایی که در زمان حرکت بر روی ریل‌ها ایجاد می‌شود را به کابین آسانسور انتقال می‌دهد. اگر لنت‌های کفشک‌ها خراب شود و به موقع به آن رسیدگی نشود، باعث ایجاد لرزش آسانسور و به هم ریختن تنظیمات درب آسانسور می‌شود.

کفشک‌های لغزشی علاوه بر این که باید فنر به خوبی تنظیم شود، باید فاصله‌ی لنت با بدنه اصلی کفشک نیز تنظیم شود. پس تنظیم کردن فنرها یکی از مراحل سرویس و نگهداری از آسانسور به شمار می‌آید. به طور کلی آسانسور را باید در زمان‌های مشخصی سرویس و تعمیر کرد. اگر کفشک‌ها به طور مداوم و ماهی یکبار روغن‌کاری و سرویس شوند، عمر مفید آن‌ها افزایش خواهد یافت. از موارد دیگر نگهداری و سرویس کفشک‌ها می‌توان به تعویض لنت‌ها اشاره کرد. لنت کفشک‌ها هر 8 ماه یکبار باید تعویض شود.

نصب کفشک آسانسور

کفشک راهنما دارای یک فنر می‌باشد که در نصب آن باید این فنر تنظیم شود. در صورتی که فنر بیش از حد محکم شود باعث ایجاد اصطکاک در حرکت آسانسور و در نتیجه فشار بر روی موتور آسانسور می‌شود. در عوض اگر فنر بیش از حد اندازه آزاد و رها باشد، ارتعاشات و لرزش‌های محل اتصال ریل‌ها به کابین وارد خواهد شد. به همین علت در کفشک لغزشی آسانسور علاوه بر فنر، جنس لنت و همچنین فاصله آن با بدنه‌ی اصلی کفشک نیز بسیار اهمیت دارد. بنابراین یکی از مراحل سرویس و نگهداری آسانسور، بررسی کفشک‌های آسانسور و تنظیم نمودن فنر آن است.

نکات مربوط به کفشک آسانسور

  • انتخاب کفشک متناسب با نوع و سرعت و همچنین وزن آسانسور
  • معمولا از 4 کفشک برای کابین آسانسور و 4 کفشک برای وزنه تعادل استفاده می‌شود.
  • معمولا برای سرعت‌های تا یک متر بر ثانیه از کفشک لغزشی برای کابین و از کفشک ثابت برای کادر وزنه تعادل استفاده می‌شود.
  • در سرعت‌های بیش‌تر از یک متر بر ثانیه از کفشک غلطکی استفاده می‌شود.
  • لنت کفشک‌های آسانسور باید از مقاومت لازم در برابر خوردگی برخوردار باشد.
  • معیوب شدن لنت کفشک‌ها باعث ایجاد ارتعاش در حرکت آسانسور و از بین رفتن تنظیمات درب‌ آسانسور می‌شود.
  • سرویس آسانسور و روغن کاری مداوم ریل و تمیز بودن سطح ریل‌ها باعث افزایش طول عمر مفید کفشک‌ها می‌شود.
  • استفاده از کفشک رولر، کاهش صدای حرکت آسانسور و کیفیت حرکت کابین را به دنبال دارد.
  • به دلیل کاهش اصطکاک در استفاده از کفشک غلطکی، صرفه جویی در مصرف انرژی را شاهد خواهیم بود.
  • تعداد چرخش رولر‌هایی کفشک غلطکی برای کابین آسانسور نباید بیشتر از 450 دور در دقیقه باشد.
  • تعداد چرخش دورهای کفشک غلطکی برای کادر وزنه تعادل نیز نباید از 950 دور در دقیقه تجاوز کند.
  • ماشین کاری شدن کف کفشک و عاری بودن آن از هرگونه پلیسه از نکات ایمنی نصب کفشک است.
  • بدنه کفشک باید سبک و با کیفیت بالا باشد.
  • پیش از نصب کفشک، باید کادر وزنه تعادل و کابین در حالت بالانس و تعادل قرار داشته باشند.
  • ریل آسانسور باید توسط تکنسین روانکاری شود تا اصطکاک به حداقل میزان ممکن برسد.
  • در هر مرحله سرویس‌ آسانسور، باید کفشک‌ها تمیز شوند.
  • هر 8 ماه یکبار باید لنت کفشک‌ها را تعویض کرد.

Elevator shoes

نحوه تنظیم کفشک آسانسور

کفشک آسانسور قطعه‌ای است که باید به درستی بر روی آسانسور نصب و تنظیم شوداین قطعه باعث کاهش لرزش‌های کابین اسانسور به هنگام حرکت می‌شود، از این رو نصب درست این قطعه اهمیت زیادی دارد. بهتر است که تنظیم  کفشک آسانسور را بر عهده افراد ماهر و متخصص قرار دهید؛ چرا که در اولاً کفشک‌ها انواع مختلفی دارند و ثانیاً نصب هر کدام از آن‌ها با دیگری تفاوت دارد. به عنوان مثال کفشک لغزشی دارای فنری است که تنظیم کردن آن کمی مشکل است و به این راحتی‌ها نمی‌توان آن را تنظیم نمود؛ اما اگر از کفشک غلطکی استفاده کنید با این مشکل دیگر روبرو نخواهید بود. در زمان نصب انواع کفشک آسانسور باید به فنری که در آن قرار گرفته بسیار توجه شود؛ چرا که این فنر نقش مهمی در درست کار کردن این قطعه را دارد.

 زمانی که فنر زیادی سفت شود، اصطکاک و گیر کردن آن به ریل آسانسور می‌شود و حرکت آسانسور را کند و به موتور آسانسور فشار وارد می‌کند. اگر که فنر رها یا به اندازه کافی سفت نشده باشد، باعث وارد شدن ارتعاشات به کابین آسانسور می‌گردد. بنابراین موارد گفته شده بهتر است که برای نصب این قطعه از فردی حرفه‌ای یا متخصص کمک بگیرید.

کفشک های سنگین

آسانسورها دارای ظرفیت‌های متفاوتی هستند و کفشک‌هایی که در آن‌ها استفاده می‌شود نیز متناسب با این مقوله است. به طور کلی نو ع و جنس کفشک آسانسور با توجه به ظرفیت اسانسور مشخص می‌شود و هر چقدر ظرفیت آسانسور بیشتر باشد، نیاز به کفشک‌های قوی‌تری نیز داریم. به عنوان مثال کفشک T-16 سنگین برای آسانسورهایی استفاده می‌شود که ظرفیتشان بیش از 10 نفر است. این مدل کفشک 35 کیلوگرم وزن دارد و از جنس چدن می‌باشد. برای آسانسورهایی که هم ظرفیت بالای 10 نفر و یا سرعتی بیش از 1.6 متر بر ثانیه را دارند، بهتر است از کفشک تی 16 استفاده شود. لنت تفلنی و لنت ژله‌ای دو نوع از کفشک‌ها هستند که لنت ژله‌ای به دلیل خاصیتی که دارد برای آسانسورهای با ظرفیت بالا و تفلنی برای آسانسورهای با ظرفیت پایین استفاده می‌شود.

قیمت کفشک آسانسور 

با توجه به اینکه کفشک غلطکی نسبت به لغزشی دارای مزایای بسیار زیادی است، طبیعتا قیمت بالاتری نیز نسبت به نوع لغزشی دارد. از جمله معایب کفشک لغزشی نسبت به غلطکی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سر خوردن لنت کفشک‌های لغزشی به علت پلاستیکی بودن جنس آن و همچنین قرار گرفتن بخشی از ریل کابین درون آن 
  • ایجاد سر و صدای ناهنجار هنگام حرکت کابین به دلیل چسبیدن گرد و خاک و انواع آشغال به لنت‌های کفشک در زمان روغنکاری آن‌ها 

موارد مذکور عامل اصلی بیشتز بودن قیمت کفشک غلطکی نسبت به نوع لغزشی است. در ادامه دلایل قیمت بالاتر کفشک غلطکی را نیز ذکر می‌کنیم:

  • عدم انتقال لرزش و ارتعاش به درون کابین به علت مجهز بودن کفشک غلطکی به غلطک و فنر از سه جهت 
  • برخورداری از طول عمر بسیار بیشتر 
  • عدم نیاز به روغنکاری

Elevator shoes

مالکان ساختمان‌هایی که برای جان، مال و آسایش ساکنان خود ارزش  بسیار زیادی قائل هستند، عملکرد آسانسور خود را به هر شکل ممکن بهبود می‌بخشند. هیچ فردی تمایلی ندارد که هنگام سوار شدن در آسانسور لرزش و سر و صدای زیادی احساس کند. به همین علت کارشناسان بازرگانی کلمان برای بهبود کیفیت، عملکرد آسانسور کاهش لرزش آسانسور و همچنین حرکت روان آن استفاده از کفشک‌های مرغوب و باکیفیت در آسانسور را توصیه می‌کنند. برای خرید قطعات آسانسور باکیفیت و ارزان نظیر کفشک می‌توانید به فروشگاه اینترنتی کلمان مراجعه نمائید. 

جمع بندی

یکی یگر از قطعات آسانسور، کفشک‌ها هستند که اهمیت زیادی در درست حرکت کابین آسانسور دارند. این قطعه از ارتعاشات کابین آسانسور بر روی ریل آسانسور جلوگیری می‌کند و مانع وارد شدن آن‌ها به کابین می‌شود. نصب این قطعه کمی مشکل است و افراد عادی نمی‌توانند به خوبی آن را نصب نمایند؛ چرا که این قطعه دارای فنرهایی است که باید درست تنظیم شوند. ما در این مقاله سعی بر این داشتیم شما را با انواع کفشک‌ها آشنا کنیم و کاربرد این قطعه را در آسانسور به شما توضیح دهیم.

سوالات متداول

بهترین کفشک اسانسور چیست؟

کفشک‌های غلطکی یا رولی به دلیل جنس، کیفیت و فنری که دارند از سایر کفشک‌ها بهتر هستند.

قیمت کفشک آسانسور چقدر است؟

این قطعه معمولاً قیمتی بین 50 تا 600 هزار تومن دارد که با توجه به نوع و جنسش، قیمتی متقاوت دارند.

 

دیدگاه شما

ارسال دیدگاه

واتساپ
واتساپ
پاسخگوی سوالات شما هستیم